Početna Vijesti POTRESNE SCENE Otapanje glečera na Mont Everestu otkriva TIJELA NASTRADALIH PLANINARA

POTRESNE SCENE Otapanje glečera na Mont Everestu otkriva TIJELA NASTRADALIH PLANINARA

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beživotna tijela poginulih planinara sve češće se otkrivaju ispod glečera Mont Everesta koji su se počeli topiti uslijed globalnog zagrijavanja. Gotovo 300 planinara poginuli su od prvog pokušaja uspona na Mont Everest, a dvije trećine tijela od ukupnog broja poginulih još su zakopana u snijegu i ledu.

Najveći broj tijela u proteklim danima pronađen je na sjeveru, na kineskoj strani planine, a otkrivaju ih planinari koji su započeli proljećnu sezonu penjanja.

– Zbog globalnog zagrijavanja ledeni pokrivači i ledenjaci brzo se tope, a beživotna tijela koja su bila zatrpana sve ove godine sada se otkrivaju – rekao je Ang Tšering Šerpa, bivši predsjednik Nepalskog planinarskog saveza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Planinari su uspijevali izvući iz snijega tijela planinara koji su poginuli proteklih godina, ali tijela onih koji su izgubili živote dosta ranije još su zakopana u snijegu. Inače, više od 4.800 planinara do sada se penjalo na najviši vrh na svijetu.

Zvaničnici Udruženja operatora ekspedicije u Nepalu (EOAN) izjavili su kako bavljenje mrtvim tijelima nije tako jednostavno za planinare.

Oni ukazuju na nepalski zakon koji zahtijeva učestvovanje vladinih agencija kada se radi o uklanjanju beživotnih tijela.

– Ovo pitanje treba biti prioritet vladi i planinarskoj industriji – rekao je Dambar Parajuli, predsjednik EOAN-a.

Nekoliko istraživanja pokazalo je da se ledenjaci u regiji Mont Everesta, kao i u većini dijelova Himalaja, otapaju i tanje velikom brzinom. Istraživanje iz 2015. otkrilo je kako su se ribnjaci na ledenjaku Kumbu, koje penjači trebaju preći kako bi stigli do vrha, izuzetno zbog ubrzanog topljenja.

Nepalska vojska iscrpila je jezero Imja u blizini planine Everest 2016. godine, nakon što je njegova voda zbog naglog otapanja ledenjaka dostigla opasan nivo.

Ukoliko globalna temperatura poraste za dva stepena, stručnjaci kažu kako bi pola glečera nestalo do 2100. godine. Međutim, čak i ako svijet poduzme dramatične akcije i ograniči zagrijavanje na 1,5 stepeni do kraja vijeka, 36 odsto glečera će nestati.

(Klix)

ASHA prodaja vozila