Početna Prijedorski region Potražnja za Tijaninim sezonskim povrćem konstantno raste

Potražnja za Tijaninim sezonskim povrćem konstantno raste

Evropska unija u saradnji s Međunarodnom organizacijom rada (ILO) podržava uspješne preduzetnike, s posebnim fokusom na mlade i na žene, a jedna od onih koji su dobili pomoć je i Tijana Babić iz Prijedora.

Tijanina porodica godinama se bavi poljoprivredom, a ona je željela pokrenuti biznis kako bi radila neki posao koji će joj osigurati egzistenciju, ali je htjela da to bude i nešto u čemu će uživati. Odluku o vrsti djelatnosti kojom će se baviti donijela je nakon programa osposobljavanja za plasteničku proizvodnju, koji je pohađala u sklopu lokalnog partnerstva za zapošljavanje u Prijedoru.

“Zahvaljujući podršci Evropske unije i Lokalnog partnerstva Prijedor upustila sam se u preduzetničku avanturu i sada sam vlasnica poljoprivrednog gazdinstva koje se bavi plasteničkom proizvodnjom sezonskog povrća. Proizvode plasiram na lokalno tržište, djelimično i direktno korisnicima, a ostalo u saradnji s maloprodajnim objektima u gradu. Broj kupaca konstantno raste, naročito se to primijetilo tokom pandemije zbog izražene potražnje za domaćim poljoprivrednim proizvodima”, kazala je Tijana.

Shvativši potrebu boljeg organizovanja malih proizvođača, Tijana je preuzela vodeću ulogu u procesu osnivanja lokalne zadruge poljoprivrednih proizvođača Agro – Prijedor, koja će uskoro početi raditi.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje u Prijedoru, koje je nastalo zahvaljujući podršci EU i ILO-a, pruža podršku različitim ranjivim grupama nezaposlenih osoba na lokalnom tržištu rada. U centru pažnje su formalni programi osposobljavanja za deficitarna zanimanja i poslove gdje je nedostatak vještina u lokalnoj privredi najočigledniji. Učešće u programima osposobljavanja je svojevrsna nova šansa za nezaposlene osobe.

“U posljednjih deset godina Lokalno partnerstvo iz Prijedora izgradilo je jaku bazu referenci u koje ubraja brojne projekte koje su proveli Agencija PREDA, Grad Prijedor, Zavod za zapošljavanje RS-a te druge institucije i organizacije. Glavni stub partnerstva je Savjet za obrazovanje i zapošljavanje Grada Prijedora, koji čine ključne institucije i donosioci odluka vezanih za tržište rada”, saopšteno je iz ILO-a.

Lokalno partnerstvo Prijedor je jedno od 19 lokalnih partnerstava koja su uspostavljena u sklopu prve faze projekta Lokalna partnerstva za zapošljavanje, a koji je proveden u cijeloj BiH i koje je EU finansirala sa četiri miliona eura. Nova faza ovog projekta, za koju je Evropska unija izdvojila dodatnih 4 miliona eura, otvara mogućnosti za nove ideje i prilagodbu ovog mehanizma djelovanja na lokalitetima gdje ne postoji ozvaničena alijansa ključnih aktera na tržištu rada. Osnovni cilj podrške je aktivacija i integracija nezaposlenih osoba na tržište rada u skladu sa specifičnim potrebama poslodavaca.

klix.ba

ASHA prodaja vozila