Početna Prijedorski region Potražnja za proizvodima praktične nastave

Potražnja za proizvodima praktične nastave

Građani dobro znaju gdje mogu kupiti kvalitetan sir, zimnicu, sokove i gljive po pristupačnim cijenama: u Poljoprivredno-prehrambenoj školi u kojoj se ponose svojom praktičnom nastavom. Sve što učenici proizvedu, brzo i prodaju, a to im je podstrek za dalji rad, ističu u ovoj prijedorskoj školi. Ono što nauče na praksi, učenici spremno primjenjuju kod svojih kuća.

“U svakodnevnom životu susrećemo se s poslovima koje obavljamo na praksi, kao što je proizvodnja sokova i sireva. Imamo priliku da steknemo korisna znanja i da se dalje usavršavamo”, rekla je učenica Marijana Pavić.

Polutvrdi sir od kravljeg mlijeka već godinama pronosi dobar glas Poljoprivredno-prehrambene škole, a kilogram košta 12 maraka. To je samo jedan od proizvoda koje prave u kabinetima praktične nastave i prodaju u veoma kratkom roku.

“Proizvodimo vlastiti sok, a osim toga radimo i uslužnu proizvodnju sokova. Veoma je tražena naša zimnica, domaće marmelade, sušeno voće i tjestenina. Građani cijene bogat asortiman naših proizvoda”, rekao je profesor Marko Knežević.

U kabinetu prehrambene struke dnevno proizvedu i do stotinu litara soka od jabuke, koju uzgajaju u školskom voćnjaku. Bukovaču uglavnom rasprodaju u sirovom stanju, a nešto i na šalteru u holu škole kao dio pekarskih proizvoda. Ono što zarade prodajom, u školi koriste za nabavku sirovina za praktičnu nastavu. Ono čime nisu zadovoljni je manjak učenika, zbog kojeg su upisali samo jedno odjeljenje agrotehničara. Poljoprivredno-prehrambenu školu pohađa ukupno 240 učenika.

kozarski.com