Početna BiH Posukupljuje gas u BiH

Posukupljuje gas u BiH

Gas u trećem kvartalu biće skuplji za 16 odsto u odnosu na drugo tromjesečje, rekao je direktor “Gas Resa” Ljubo Glamočić. Pak Vlada FBiH nagovijestila je da u ovom entitetu gas poskupljuje za oko 23 posto.

Odluka ruskog “Gasproma” stigla je danas u “Gas Res”, a Glamočić je podsjetio da Srpska ima dugoročni ugovor sa tom ruskom kompanijom koji je potpisan još 2015. godine.

– U tom ugovoru jasno je naznačeno da se cijena gasa usklađuje kvartalno sa kretanjem cijena naftnih derivata na berzi. I taj postupak se poštuje. Ne mijenja se ništa – naveo je Glamočić.

Objasnio je da “Gas Res” ima potpisan ugovor sa “Gaspromom” do kraja 2022. godine, pod istim uslovima ali ne po istoj cijeni, jer se ona usklađuje sa kretanjem cijena nafte.

– Ljudi se dovode pomalo u zabludu. Isti princip je, nije ista cijena jer se ona kvartalno utvrđuje po naftnoj formuli svakog prvog na početku kvartala za tri mjeseca – objasnio je Glamočić i dodao da, ako cijena naftnih derivata pada i gas pojeftinjuje, a ako nafta poskupljuje ista situacija je i sa gasom.

Glamočić je dodao da je za treći kvartal (od 1. jula), Srpska uplatila avans za taj mjesec u junu po cijenama za drugi kvartal.

– Sada kada nam je ispostavljena faktura konačnog obračuna onda će nam biti uobzirena i cijena za treći kvartal pa ćemo platiti tu razliku. I mi smo sami procijenili da će cijena gasa u ovom kvartalu, s obzirom na nagli skok derivat,a u drugom tromjesečju iznositi oko 16 odsto više. Takva odluka stigla nam je i od “Gasproma” – rekao je Glamočić.