Početna BiH Pošte gomilaju gubitak, ali i broj zaposlenih

Pošte gomilaju gubitak, ali i broj zaposlenih

Javno preduzeće Pošte Republike Srpske, nikako ne uspijeva da sanira nagomilane  gubitke u poslovanju. Tako je prema finansijskom izvještaju o radu ovog javnog preduzeća i u ovoj godini zabilježen višemilionski  gubitak, međutim broj zaposlenih je porastao.

Akumulirani gubitak Pošta Srpske tokom prva tri mjeseca ove godine, premašio je brojku od dva miliona maraka, pokazuje finansijski izvještaj tog preduzeća. Kvartalni izvještaj prikazuje pad prihoda i rashoda, ali i povećanje broja zaposlenih u Poštama Republike Srpske.

Poslovni prihodi su u prvom kvartalu su manji za oko 334 hiljade maraka nego u istom periodu prošle godine. Rashodi su u prvom tromjesečju 2022. manji za oko 177 hiljda maraka u odnosu na 2021. Međutim bilo je novih zapošljavanja pa je broj zaposlenih u odnosu na prošlu godinu povećan za 26 radnika, navodi se u finansijskom izvještaju.

Tako ovo javno preduzeće i dalje ne može da izađe iz akumuliranog minusa od 2,1 milion maraka. Iz opozicije upozoravaju da je sve ovo posljedica višegodišnje prakse uzimanja kredita i stranačkog zapošljavanja u ovo javno preduzeće.

U organizaciji Transparensi internešnel BiH su uradili analizu rada sva tri javna poštanska operatera u Bosni i Hercegovini. Tu je ustanovnljeno da Pošte Srpske imaju veći broj radnika od BH pošte koja ima 30 miliona maraka veće prihode.

Ekonomisti upozoravaju da se uprskos povećanju broja radnika u Poštama ne dešava uvođenje inovativnosti koje bi pomogle da ovo preduzeće konačno izađe iz minusa i počne da donosi profit, kao što je slučaj sa poštama u regionu koje nude čitav dijapazon usluga građanima.

Uprkos subvencijama koje mnoga javna preduzeća dobijaju iz budžeta Republike Srpske, česta je situacija da ta preduzeća ili njihove organizacione jedinice, umjesto profita, godinama imaju negativne finansijske pokazatelje.