Početna Svijet Posljedice suše u Evropi: Pojedini vodu imaju tek šest sati dnevno, a...

Posljedice suše u Evropi: Pojedini vodu imaju tek šest sati dnevno, a i povrće sve teže uspijeva

Evropa je pogođena jednim od najsušnijih ljeta ikada. Šumski požari bjesne, rijeke presušuju, a svemu je prethodila zima tokom koje je bilo vrlo malo padavina. Pogođeni su milioni ljudi širom kontinenta.

Pojedinima je zabranjeno da bazene pune vodom, dok su drugi suočeni s ekstremnijim restrikcijama. Španski rezervoari vode su krajem prošlog mjeseca bili popunjeni tek 40 posto od ukupnog kapaciteta. Kako je objavljeno u naučnom časopisu Nature Geoscience, suša u ovoj zemlji je najveća u posljednjih 1.200 godina.

Slavine u domovima 800 stanovnika sela Bonastre, južno od Barcelone, su presušile. Nametnuta su stroga ograničenja kako bi se voda iz rezervoara racionalno trošila. Količina vode u rezervoarima je manja od nacionalnog prosjeka. Stanovnici imaju pristup vodi svaki dan od 7 do 10 sati te od 20 do 23 sata.

Gradonačelnik sela Ester Barta je situaciju nazvao ekstremnom. Seoski bunar se vodom opskrbljuje iz područja Gaia koje je također pogođeno sušom. Nadležni su mještanima prvobitno apelirali da vodu troše racionalno, a onda su uslijedile redukcije vode. Redukcije su se u početku primjenjivale vikendom. Situacija se u međuvremenu pogoršavala.

Dešavalo se da vode nema danima kako bi se rezervoari napunili. Tako da je zadovoljavanje osnovnih potreba, kao što su pranje odjeće ili kuhanje, postalo luksuz. Građani su nezadovoljni jer nije prvi put da se ovako nešto dešava. Smatraju da su odgovorni malo uradili kako bi se pomoglo građanima. Ove godine suša je mnogo gora, pa pojedini zbog toga smatraju da je na djelu katastrofa.

Kako se rashladiti?

Veliki je izazov i to kako se rashladiti. Ministarstvo zdravstva Španije je objavilo da je prošli mjesec usljed visokih temperatura preminulo više od 1.000 ljudi.

Neki stanovnici spomenutog španskog sela su mišljenja da nemaju dovoljno vode da se rashlade. S druge strane, lokalna vlast njih krivi za neracionalnu potrošnju vode.

Ekstremne mjere na sjeveru Italije

Sjeverni dijelovi Italije pogođeni su najtežom sušom u posljednjih 70 godina. Situacija je toliko teška da nije isključeno i to da poljoprivrednici ostanu bez vode. Dakle, mogla bi biti ugrožena i proizvodnja hrane.

Razina vode u najdužoj italijanskoj rijeci Po je rekordno niska, a ova rijeka je iznimno značajna za poljoprivredu. Zbog toga su pojedini primorani da recikliraju vodu koja teče prema okeanu, što ranije nije bio slučaj.

Upozorava se da je već riječ o strukturalnom problemu, za koji je procijenjeno da će se morati rješavati velikim javnim investicijama.

Povrće ne raste

Ugrožena je proizvodnja hrane i u pojedinim drugim dijelovima Italije. To se odnosi i na centralni dio zemlje, a o čemu svjedoči i 75-godišnja Chiarina Arguti.

Kako je kazala, prošle godine je napravila 100 tegli paradajz sosa, a ove godine tek pola od navedenog broja. Istakla je da ne može iskoristiti pola povrća koje uzgoji, a da čak neko povrće više i ne može da raste, piše Euronews.