Početna BiH Poslanici sutra biraju nove-stare potpredsjednike

Poslanici sutra biraju nove-stare potpredsjednike

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (NS RS) u nastavku prekinute sjednice sutra će izabrati najmanje tri potpredsjednika ove najviše zakonodavne institucije u RS, a kako sada stvari stoje, u rukovodstvu vjerovatno neće biti promjena, osim ako se ne odluči da budu četiri potpredsjednika.

Uz Nedeljka Čubrilovića, novog-starog predsjednika NS RS, u rukovodstvu će, gotovo je sigurno, biti i Željka Stojčić iz reda hrvatskog naroda, koju će kandidovati SNSD, a koja je u prethodne četiri godine bila na ovoj funkciji. Kada je u pitanju potpredsjednik iz reda opozicije, najveće šanse ima SDS-ova Sonja Karadžić-Jovičević, koja je takođe na ovoj funkciji bila i prethodne četiri godine, a i Senad Bratić iz SDA mogao bi ostati na mjestu potpredsjednika.

“SDS će uoči sjednice NS RS imati sjednicu Kluba na kojoj će se definitivno odlučiti ko će biti kandidat za potpredsjednika”, rekao je za “Nezavisne” Nedeljko Glamočak, poslanik SDS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, NS RS na prvoj sjednici donijela je odluku o tome da Narodna skupština ima do četiri potpredsjednika, tako da postoji mogućnost da bude i on izabran.

Odmah nakon izbora rukovodstva i potpredsjednika NS RS biće održana i prva posebna sjednica NS RS na kojoj bi, kako je rekao Nedeljko Čubrilović, predsjednik NS RS, nakon održane sjednice Kolegijuma, trebalo da budu birani delegati za Vijeće naroda Republike Srpske i Dom naroda parlamenta BiH. Upravo prilikom izbora delegata očekuje se i najviše problema, tako da vrlo vjerovatno do sjednice neće biti poznato koji će delegati dobiti neophodnu podršku za naredne četiri godine.

“Na posebnoj sjednici trebalo bi da budu imenovani generalni sekretar NS RS i njegov zamjenik, te izabrana skupštinska radna tijela”, rekao je Čubrilović, naglašavajući da bi na posebnoj sjednici NS RS trebalo da bude razmatran i Prijedlog zakona o republičkoj upravi po hitnom postupku, kojim se praktično reorganizuje Vlada RS u smjeru razdvajanja ministarstava i gašenja jednog ministarstva.

Inače, Čubrilović i Spomenka Stevanović, koji će uz Milana Dakića i Spomenka Stojanovića, a nakon isključenja iz DNS-a, djelovati u Nezavisnom demokratskom klubu, sastali su se juče s Radovanom Viškovićem, mandatarom za sastav nove Vlade RS.

Iako nisu zvanično željeli da govore da li će ovaj klub poslanika imati svog ministra u Vladi RS, spekuliše se da će dobiti jedno ministarstvo u Vladi Srpske, ali još nije poznato koja bi to mogla biti pozicija.

Sam Višković je rekao da je njegova obaveza da razgovara sa svima te da je nova okolnost ta što su formirali novi poslanički klub te da ima nekih najava da bi mogao biti formiran još jedan klub. Takođe, naglasio je da su se Čubrilović i Stevanovićeva interesovali da li njihovog predstavnika planiraju u novoj vladi, ali da su dobili odgovor kao i svi do sada, odnosno da konsultacije još traju.

“Za sve u Vladi ima mjesta, i svi će naći svoje mjesto”, rekao je pomalo šaljivo Višković na konkretno pitanje da li u Vladi RS ima mjesta za DNS i predstavnike Nezavisnog demokratskog kluba, koji je praktično nastao iz DNS-a.

Stevanovićeva je nakon sastanka s Viškovićem rekla da imaju visoku saglasnost o prioritetima i ciljevima, posebno prioritetima u vezi s privredom, ekonomijom i realnim sektorom, koji se tiču rasterećenja poreza i boljih uslova poslovanja, ali da o personalnom sastavu nisu razmišljali.

Dodik: Nova vlada između 10. i 15. decembra

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, rekao je nakon sastanka rukovodstva SNSD-a da očekuje da će Vlada RS biti birana između 10. i 15. decembra te da će nekoliko dana prije toga biti poznata konkretna imena i resori u novoj vladi.

“Obavljene su sve konsultacije s političkim i socijalnim partnerima i udruženjima, tako da sada ulazimo u drugi krug. Sada nas čekaju razgovori o tome kako strukturisati Vladu kada je riječ o resorima i političkim subjektima”, rekao je Dodik, dodajući da je razgovarano o budžetu RS i BiH za iduću godinu, spoljnopolitičkim pitanjima važnim za RS, koja treba da se odraze kroz institucije BiH, kao i o migrantskoj krizi.

Višković: Preglomazna ministarstva

Radovan Višković, mandatar za sastav nove Vlade Republike Srpske, rekao je da Srpska ima preglomazna ministarstva te da u pojedinim ministarstvima postoji nekoliko resora čiji djelokrug rada nije isti, ni približan, te da bez obzira na personalna rješenja, kvalitet i stručnost, ministri ne uspijevaju “sve pokriti”.

“Ne želim da se pravi medijska priča da se mandatar zalaže da bude više ministarstava, nego da napravimo novu prekompoziciju i da napravimo novo preoblikovanje u kojem smo sada zakovani. Računajte, ako primijenimo popis iz 2013. godine, a ne iz 1991. godine, nacionalna struktura Vlade RS odmah neće biti ista, odnosno osam Srba, pet Bošnjaka i tri Hrvata, i ona bi se promijenila”, rekao je Višković, dodajući da će nova Vlada RS u slučaju ustavnih promjena ići u tom pravcu i da nije za ukidanje Vijeća naroda, već jasno definisanje njegove uloge kako se ne bi zloupotrebljavao vitalni nacionalni interes.

ASHA prodaja vozila