Početna BiH Poskupila hrana za stoku, farme na korak od gašenja

Poskupila hrana za stoku, farme na korak od gašenja

Sveprisutna poskupljenja nisu zaobišla ni stočnu hranu te su ovog ljeta cijene skočile 10 odsto, što je, prema riječima farmera, alarmantno te prijeti ukidanju stočnog fonda.

Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja svinjara RS, rekao ja za “Nezavisne” da poskupljenje stočne hrane utiče na uzgoj stoke, ali i njenu cijenu.

“Logično je da ako poskupi repomaterijal mora doći i od poskupljenja krajnjeg proizvoda. Na tržištu je kukuruz veoma skup, kao i sojina sačma, međutim pored njih  imamo i sitnije komponte kao što su riblje brašno, surutka, mlijeko u prahu”, rekao je Maljčić.

Kako je rekao, svjetsko tržište određuje cijenu stoke.

“Cijena stoke je trenutno jako niska u odnosu na cijene sirovina. Stočari već dugo trpe, svi očekuju da će uskoro doći do poskupljenja stoke, dok se  institucionalni aparat bori da cijena bude što niža”, rekao je Maljčić.

Kako ističe, godišnji obrt u stočarstvu je veoma mali.

“U stočarstvu su godišnji obrti jako mali, nije kao u prodavnicima, gdje imate nedjeljne obrte i zarade. Kod nas su dva do tri godišnja obrta. Kada  na kraju pogledate za šta radite shvatate da je sve to ništa”, rekao je Maljčić.

Dodaje da je pitanje vremena kada će Evropa prestati da subvencioniše meso za treće zemlje,  o čemu, kako kaže, niko ne vodi računa, a to se može dogoditi prije nego što iko zamišlja.

Draško Banjac, predsjednik Udruženja farmera RS, za “Nezavisne novine”  kaže da je stočni fond pred kolapsom.

“Kada sagledamo ove cijene shvatamo da se naš rad ne isplati. Mi  svakim danom svoj stočni fond smanujemo, što će biti veliki problem u budućnosti”, rekao je Banjac.

Prema njegovim riječima, cijene uvozne hrane bi uskoro mogle biti i veće od trenutnih.

“Veoma je teško u ovoj situaciji proizvesti svoju hranu, ove godine nas je suša uništila”, rekao je Banjac.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara u RS, rekao je za “Nezavisne novine” da je ove godine domaća prizvodnja stočne hrane ravna nuli.

“Mi pratimo svjetsku berzu, veće su cijene kukuruza, soje i ostalih komponenti,  a naše prizvodnje gotovo da nema”, rekao je Usorac.

Kako je rekao Usorac, veće cijene stočne hrane utiču na smanjenje stočnog fonda.

“Proizvođači će doći u situaciju da će biti isplatnije da prodaju stoku nego da je hrani ovako skupom hranom. Kada je nema računa hraniti, nećemo ni držati stoku”, rekao je Usorac.

(Nezavisne)