Početna BiH Posebna sjednica NSRS, govori i Davor Dragičević

Posebna sjednica NSRS, govori i Davor Dragičević

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narodna skupština RS danas će na posebnoj sjednici razmatrati stanje bezbjednosti u Banjaluci i Srpskoj – “Pravda za Davida – pravda za sve”, prema prijedlogu narodnih poslanika.

U prijedlogu narodnih poslanika navodi se da je “krajnje vrijeme da skupština zauzme čvrst stav da niko i nikada u Srpskoj ne može i ne smije biti iznad zakona”. Tim povodom parlamentu će se obratiti i Davor Dragičević, otac stradalog mladića Davida Dragičevića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narodna skupština mora da zauzme stav da svaki građanin ove zemlje ima jednaka prava na život, sigurnost i slobodu, te da je obaveza svake institucije u ovoj zemlji da sačuva svakog građanina od nasilnih akata od koga god da dolaze, navodi se u obrazloženju dokumenta.

U dokumentu se dodaje da će se jedino na taj način poslati jasna i čvrsta poruka da je Republika Srpska i dalje zemlja zakona, reda i slobode, da pravde u njoj još ima i da će biti kažnjen svako ko se ponaša drugačije.

Predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović ranije je rekao da očekuje da predstojeća posebna skupštinska sjednica protekne u demokratskoj atmosferi u skladu sa Poslovnikom o radu i da narodni poslanici daju doprinos poboljšanju bezbjednosti u Srpskoj.

– Naša obaveza i dužnost je da radimo u demokratskoj atmosferi i sačuvamo dignitet Narodne skupštine Srpske i drugih institucija Srpske – rekao je Čubrilović.

On je istakao da Narodna skupština Republike Srpske nije ni sud niti tužilaštvo i ne može da rješava pitanja iz njihove nadležnosti.

– Sva pitanja iz oblasti bezbjednosti, uključujući i smrt Davida Dragičevića, treba da riješe nadležne institucije u skladu sa najvišim profesionalnim standarima – istakao je Čubrilović.

On je rekao da očekuje da nadležno tužilaštvo, u što kraćem roku, izvan svake razumne sumnje, tačno i potpuno odgovori u vezi sa smrću Davida Dragičevića.

– Razumijem porodicu Davida Dragičevića i sve građane koji traže pravdu, a pravda je otkrivanje istine i kažnjavanje svih za koje se utvrdi da su krivi ili odgovorni. Građani koji se okupljaju u Banjaluci i u drugim mjestima imaju demokratsko pravo da mirnim putem izražavaju stavove i traže odgovore od nadležnih organa – zaključio je Čubrilović.

Početak sjednice zakazan je u 10 časova, najavljeno je iz parlamenta Srpske, a na njoj će deset minuta govoriti i Davidov otac, Davor Dragičević.

Nestanak Banjalučanina Davida Dragičevića (21) prijavljen je 18. marta, a njegovo tijelo pronađeno je 24. marta na ušću rijeke Crkvena u Vrbas, u neposrednoj blizini tvrđave Kastel u Banjaluci.

Nakon identifikacije tijela, od 26. marta na banjalučkom Trgu Krajine počela su okupljanja građana organizovana putem Fejsbuk grupe “Pravda za Davida”, koja je, kako je navedeno, formirana s ciljem dolaska do istine i rasvjetljavanja “slučaja Davida Dragičevića”.

cera - Posebna sjednica NSRS, govori i Davor Dragičević