Kompletna ugovorena proizvodnja bila bi izvozno orijentisana

Ozbiljne kineske kompanije zainteresovane su za saradnju sa Republikom Srpskom na raznim projektima, a jedan od njih je i fabrika za preradu papira, za čiju izgradnju bi već do kraja ove godine trebalo da bude određena lokacija, izjavio je ministar saobraćaja i veza Srpske Nedeljko Ćorić.

Ćorić je sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u četvrtak, 10. decembra, razgovarao sa delegacijom kineskih kompanija.

Tema sastanka bile su mogućnosti ulaganja u oblasti saobraćajne infrastrukture, energetskog sektora, ekologije, kao i druge aktivnosti od velikog interesa za Srpsku.

Ćorić je rekao za „Glas Srpske“ da su tri od pet prisutnih kineskih kompanija na tom sastanku prošle godine bile među 50 najbolje rangiranih u svijetu.

„Oni su izrazili spremnost da čak u jednom dijelu određene projekte finansiraju iz vlastitih sredstava, znači, bez kreditnih aranžmana sa kineskim bankama“, naveo je Ćorić.

Prema njegovim riječima, upravo jedna od tih velikih kineskih firmi želi i da izgradi fabriku za preradu papira na teritoriji Srpske.

„Ostalo je da još definišemo lokaciju na kojoj bi se fabrika nalazila. Do kraja ove godine definisaćemo je, a potom vidjeti šta je još neophodno da uradi Republika Srpska da bismo stvorili sve preduslove da investitor može krenuti sa radovima u sljedećoj godini“, naglasio je Ćorić.

Prema njegovim riječima, ta fabrika bi zapošljavala 300 radnika u prvoj fazi i još 300 radnika u drugoj fazi.

„Kompletna ugovorena proizvodnja bila bi izvozno orijentisana“, istakao je Ćorić.

On je napomenuo i da su kandidovali dionicu Brod na Drini – Tjentište, procijenjene vrijednosti oko 150 miliona maraka.

„Probaćemo pripremiti svu potrebnu dokumentaciju, da bismo mogli raspisati javni tender“, rekao je Ćorić.

Sa delegacijom kineskih kompanija razgovarano je i o modernizaciji „Željeznica Republike Srpske“ /ŽRS/.

„Dogovorili smo da kineske željeznice naprave master plan za modernizaciju ŽRS. To ćemo početi raditi već početkom iduće godine. Oni su izrazili spremnost da iz vlastitih sredstava finansiraju taj master plan“, naveo je Ćorić.

Tema razgovora sa kineskom delegacijom bila je, između ostalog i izgradnja prečistača otpadnih voda u sedam gradova u Srpskoj.

„Predstavnici kineskih kompanija već su obišli sve te gradove i tražili potrebne informacije. Sada pripremaju analizu, da bi na svoj način iznijeli kako vide taj projekat, pa da onda probamo definisati uslove“, istakao je Ćorić.

aloonline