Početna BiH Poruka građanima: Ne treba stvarati kućne zalihe hrane

Poruka građanima: Ne treba stvarati kućne zalihe hrane

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je da ne treba nekontrolisano praviti kućne zalihe, kao i da je jedna žetva u Srpskoj dovoljna za dvije godine.

“Republika Srpska u ovom momentu ima dovoljno životnih namirnica, apsolutno nema mjesta za bilo kakvu paniku. Ne vidim razlog za pravljenje kućnih rezervi”, rekao je Višković za portal “Banjaluka.net”.

On je istakao da je sve pod kontrolom, da u marketima širom Republike Srpske ima dovoljno svih životnih namirnica.

“Republika Srpska u jednoj žetvi za godinu dana ubere više od 200.000 tona pšenice i to su dovoljne zalihe za građane Srpske. Naša jedna žetva je dovoljna za dvije godine. Drugi entitet ima problem sa pšenicom, geografski nema kapacitete koje ima Republika Srpska, pa samim tim nema dovoljnu proizvodnju pšenice”, istakao je Višković.

Zbog toga, dodao je, ono što se proizvede u BiH nije dovoljno da se prehrani njeno kompletno stanovništvo, pa su potrebni i lanci snadbijevanja sa susjednim zemljama.

“Činjenica je da je došlo do značajnog poskupljenja svih artikala, ali imamo još uvijek uredno snadbijevanje i dovoljne količine hrane. Ne treba nekotrolisano praviti kućne zalihe”, rekao je Višković.

On je napomenuo da je Vlada Srpske putem Narodne skupštine pokrenula inicijativu o pitanju poskupljenja, a to je da se PDV na osnovne životne namirnice sa 17 odsto vrati na nultu stopu, a da se luksuzna roba oporezuje sa 22 odsto i prijedlog je da to ide do kraja ove godine.

Vlada je, takođe, uputila inicijativu da akcize na naftu i naftne derivate budu ukinute na mjesečnom nivou kako bi pratili situaciju shodno dešavanjima na svjetskim berzama.

On je ukazao da su i cijene energenata u BiH povoljnije nego u okruženju, i nafte i naftnih derivata, gasa i električne energije, pogotovo kada je riječ o posljedljih dvoje.

Premijer je naglasio da će cijena struje za domaćinstva i privredu ostati na nivou koji važi i danas zato što je električna energija resurs sa kojima upravlja i raspolaže Republika Srpska.

“Zato smo u poziciji da taj resusr podijelimo sa našim građanima”, rekao je Višković i dodao da bi radili isto da imamo naftu i naftne derivate i gas.

On je dodao da je siguran da će i nakon što se donese mjera koja se odnosi na naftu i naftne derivate neće značajno vratiti cijene koje su podignute, a da je drugačije kada je riječ o skoku cijena.