Početna Svijet Portugal i Švedska zabranile ulazak Izraelacima, čak i vakcinisanim

Portugal i Švedska zabranile ulazak Izraelacima, čak i vakcinisanim

Portugal i Švedska odlučili su da zabrane ulazak Izraelcima zbog rasta broja novozaraženih korona virusom u toj jevrejskoj državi, a očekuje se i da će druge evropske zemlje donijeti takvu odluku.

Izraelci koji su planirali da putuju juče u Portugal spriječeni su da uđu u avion, a švedska zabrana stupiće na snagu u ponedjeljak, prenijeli su izraelski mediji.

I mada je procenat vakcinisanih Izraelaca među najvišim u svijetu, Portugal i Švedska su donijele odluku o zabrani zbog širenja zaraze u Izraelu, tako da čak ni vakcinisani i oporavljeni od covida-19 nisu izuzetak.

Te dvije zemlje priznaju potvrde o vakcinaciji Evropske unije, navodi “Times of Israel”.

Evropska unija je u ponedjeljak skinula Izrael sa liste zemalja koje se smatraju “epidemiolški bezbijednim”.

Zemlje članice međutim ne obavezuje proporuka EU i Italija ja zauzela drugačiji stav i zabranjuje ulazak nevakcinisanim Izraelcima, dok su oni sa potvrdama o imunizaciji dobrodošli.

Holandija je danas objavila da će počev od sutra dopuštati da uđu vakcisani Izraelci, ali moraju biti u karantinu, a od ponedjeljka moraju imati i negativan test na korona virus.

Epidemiolog Nadav Davidovič, profesor na Univerzitetu Ben Gurion, izjavio je da je Izrael trenutno čudan slučaj za druge vlade koje pokušavaju da kategorizuju, pošto ima najvišu stopu i infekcije i vakcinacije.

To navodi zemlje da različito pristupaju riziku koji predstavljaju Izraelci.

U Izraelu je jutros objavljeno da je u prethodna 24 sata zabilježeno 11.365 novih slučajeva zaraze. Od početka pandemije preminulo je 7.122 ljudi.

Buster dozu primilo je gotovo 2,5 od 9,3 miliona stanovnika, a više od 5,5 miliona dvije doze.

federalna.ba/Beta

ASHA prodaja vozila