Početna Prijedorski region Porodice tragaju za oko 650 nestalih Prijedorčana

Porodice tragaju za oko 650 nestalih Prijedorčana

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Prijedoru je na glavnom trgu u organizaciji Udruženja Prijedorčanki “Izvor” i Centra za mlade “Kvart” obilježen Međunarodni dan nestalih.

Seida Karabašić, predsjednica Udruženja Prijedorčanki “Izvor”, kaže da porodice u ovom trenutku tragaju za kostima oko 650 u ratu ubijenih i nestalih Prijedorčana.

Nakon mirne i dostojanstvene šetnje glavnom ulicom na glavnom trgu pročitana su imena nestalih Prijedorčana, a nakon tog baloni s pitanjem “Gdje je” spušteni su na trg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Svake godine obilježavamo ovaj dan u saradnji sa svim regionalnim udruženjima koja obilježavaju Dan nestalih. Podsjećamo i ovaj put na velik broj nestalih u Prijedoru i pitanje je gdje su posmrtni ostaci nestalih, jer porodice onih koji nisu našli svoje najmilije dan žive s tim pitanjem. Nažalost, mnogi neće dočekati trenutak da ih pronađu, mnoge majke su umrle. Zato od nadležnih institucija tražimo da ubrzaju ovaj proces, a od onih koji znaju gdje su grobnice očekujemo da nam pomognu da bi barem majke koje su žive saznale istinu – kazala je Karabašić.

Na trgu je danas bio i Fikret Bačić, koji traga za kostima 29 ubijenih članova svoje porodice, među kojima su i njegovo dvoje djece. U Zecovima je jučer počelo pretraživanje terena za koje se pretpostavlja da bi moglo biti masovna grobnica.

– I danas i sutra ćemo pretraživati tu lokaciju. Za sada bez rezultata, ali ne odustajemo. I neću prestati tragati – poručio je Bačić i dodao da ”oni koji znaju gdje je grobnica još nisu progovorili”.

(Avaz)

 

ASHA prodaja vozila