Saborska zastupnica Nove ljevice Rada Borić najavila je na svom Facebook profilu da bi Zagreb uskoro mogao dobiti ulicu nazvanu po nedavno preminuloj Ankici Lepej, jednoj od prvih zviždačica u Hrvatskoj.

Svoju ulicu ili trg bi mogla dobiti i porodica Zec koju su prije 30 godina ubili pripadnici jedinice Tomislava Merčepa, prenosi Index.

“Oni su u ponedjeljak uvršteni u Fond imena”, kazala je Borić, aktuelna predsjednica Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova.

“Jučer smo na 3. sjednici Odbora za imenovanja naselja, ulica i trgova Skupštine Grada Zagreba u Fond imena upisali Ankicu Lepej i obitelj Zec. Potrudit ćemo se pronaći adekvatnu javnu površinu kako bismo odali počast našoj hrabroj sugrađanki i zabilježili tragičnu smrt obitelji Zec. Oba će imenovanja biti podsjetnik za snaženjem demokracije i politike nenasilja”, napisala je Borić.

Dodala je i da se “imenovanjem Parka Otti Berger vraća dug znamenitoj dizajnerici, umjetnici tekstila i predavačici u Bauhausu, koja je ubijena, kao i njena obitelj, u Auschwitzu 1944.”.

https://www.facebook.com/rada.boric/posts/10159609770305340