Početna BiH Porodica koja je živjela u garaži uskoro seli u novi dom

Porodica koja je živjela u garaži uskoro seli u novi dom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvaljujući dobrim ljudima budući porodični dom u naselju Magarice, nadomak Sanskog Mosta, za mlade supružnike Asmira i Seniju Kazić te njihovo troje maloljetne djece stavljen je pod krov.

Podsjećamo da je sve donedavno ova porodica živjela u nemogućim uslovima, u preuređenom objektu koji je nekada služio kao garaža.

Nakon što su “Nezavisne” objavile priču o ovoj porodici i njenoj sudbini, organizovana je humanitarna akcija u koju se uključio veći broj privrednih kolektiva i pojedinaca iz Sanskog Mosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema riječima Muhameda Huzejrovića, poduzetnika i organizatora akcije, prikupljena je značajna količina građevinskog materijala, u rekordno kratkom roku podignut je sprat, a u toku su i završni radovi u vezi s pokrivanjem kuće.

U narednih mjesec ili dva kuća bi trebalo da bude funkcionalna i useljiva, kazao je Huzejrović.

Dok traju radovi na izgradnji njihovog doma, za Kaziće se pronašlo privremeno rješenje njihovog stambenog pitanja s obzirom na to da im je sanska porodica Džamastagić na korištenje ustupila stan.

Inače, porodica Kazić je sve doskora stanovala u nedovršenom objektu koji prokišnjava, na hladnom betonu koji je zastrt prostirkama i bez uređenog sanitarnog čvora.

U ovakvim uslovima odrastala su dvojica dječaka od 10 i dvije i po godine, kao i mala djevojčica kojoj je tek sedam mjeseci.

U porodici je jedino zaposlen Asmir, koji radi kao pomoćni radnik u građevinskoj firmi, ali njegova zarada je dostatna tek da porodica podmiri osnovne životne troškove.

Situaciju pogoršava i zdravstveno stanje djevojčice koja svakog mjeseca putuje na zdravstvene preglede i tretmane u Kantonalnu bolnicu u Bihaću.

Kazići kažu kako nemaju nikoga ko bi im mogao pomoći i da je ovo ogroman korak naprijed u njihovim životima.

Oni od srca zahvaljuju svima koji su im pomogli i što će napokon imati pristojan krov nad glavom.

I ovaj primjer je još jednom dokazao kako humanost i plemenitost mogu pobijediti sve životne poteškoće.

nezavisne.com