Početna Prijedorski region PORED 30 VRSTA RIBA, SANA IMA I NOVE STANOVNIKE (VIDEO)

PORED 30 VRSTA RIBA, SANA IMA I NOVE STANOVNIKE (VIDEO)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pored riba, pataka i drugih životinja, rijeka Sana već duže vrijeme ima i nove stanovnike, Dabrove. S obzirom da je riječ o veoma plašljivim životinjama, samo rijetki su imali priliku sresti ih uživo. Jedan od njih je dugogodišnji prijedorski ribolovac i zaljubljenik u prirodu, Roman Ostojić. Kako kaže, boravak Dabrova u rijekama znači da je voda izuzetno čista i kvalitetna.

– Dabrova ima i više nego što možete zamisliti. Sana je jedna od rijetko čistih rijeka. Poslije ovog posljednjeg rata, u Hrvatsku je doneseno oko 20 parova dabra. Pokušavali su da ga vrate u svoje rijeke, ali populacije dabra su jako porasle i on se raširio i u Bosni i Hercegovini, a najviše ga ima u rijekama našeg kraja, odnosno u Sani, Plivi i Uni – otkriva Ostojić.

Ove životinje Roman je prvi put vidio u Sanici, nadomak Ključa. I to prije dvije decenije. Napominje da dabrovi nisu štetočine, te da ih ne treba uznemiravati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Viđao sam ih kasnije i na nekim mjestima u okolini Prijedora, ali ne tako često. Sada je najnormalnija stvar da ga vidite i na gradskoj obali, što se meni nedavno desilo. Dabrovi su, isključivo, biljojedi. Ljudi često miješaju dabra i vidru. Dabrovi nisu velika štetočina i pripadaju glodarima. Hrani se korom vrbe i lišćem. Ponekad zna da uništi mladu voćku, ali to nije neka velika šteta, s obzirom na to da je on ukras ovih voda – smatra naš sagovornik i uvjerava da je u Sani nastanjeno više od 30 vrsta riba.

– Imate soma, štuku, mladicu, ponekad je tu i pastrmka, ima dosta smuđa, a najviše je “bijele ribe”, zatim mrena, škobalj, protica. Ima dosta šarana, deverike i drugih riba. Nekih vrsta ima daleko manje, nego ranije, a neke su čak i nestale. Prije nekoliko dana se desilo da je momak ulovio nekoliko balavaca ovdje. To je jedna riba iz porodice grgeča, koje godinama nije bilo. Sada se ponovo pojavila – ističe on.

Kada nije na obalama Sane, Roman je na Kozari. Uživa u šetnji ovom pitomom planinom, ali i branju gljiva.

– Na Kozari ima oko 85 vrsta gljiva. Tu su, između ostalog, tartufi. Imate crni i takozvani svinjski tartuf, koji, prema mišljenju nekih, nije za upotrebu. Međutim, ja sam ih jeo i nije mi ništa bilo – otkriva Ostojić.

Smatra da je područje Potkozarja izuzetno bogato prirodnim  bogatstvima, ali sugrađanima zamjera to što ne vode računa o očuvanju životne okoline. Obale Sane su neuređene, u vodu se baca otpad, što dovoljno govori o našem nemaru prema prirodnim draguljima, na kojim abi nam mnogi pozavidjeli.

Branka Dakić