U Narodnoj Skupštini Republike Srpske predstavnici parlamentarnih stranaka danas treba da potpišu navodnu izjavu o zaštiti imovine

Ovo je najavljeno u petak na sastanku lidera stranaka kod predsjednika Republike Srpske Milorda Dodika.

Podsjetimo, u radnoj verziji izjave navedeno je da će Republika Srpska ponuditi Federaciji BiH potpisivanje sporazuma o mirnom razdruživanju ukoliko se nastavi antidejtonsko djelovanje Ustavnog suda BiH i političkih predstavnika iz Federacije BiH prema Republici Srpskoj.

Usaglašeno je da političke stranke neće učestvovati u raspravi o ovoj temi u Parlamentarnoj skupštini BiH. Osim izjave, trebao bi biti usaglašen i termin održavanja sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi se donijela odluka o povlačenju sudija iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji su iz Republike Srpske.

Prije najavljenog potpisivanja izjave, vršilac dužnosti predsjednika SDS-a Milan Miličević obratio se novinarima kazavši da SDS neće ići na sastanak u NSRS zakazan za danas u 15.00 h.

“Ja sam bio na toj sjednici i uradio nešto što je bilo sasvim očekivano od SDS-a kao nacionalno odgovorne političke partije”, kazao je Miličević.

Ipak, komentarišući dokument koji bi parlamentarne stranke danas trebalo da potpišu, rekao je da ga SDS neće potpisati.

“Na tom sastanku smo dobili ovaj dokument. Nakon razmatranja ovog dokumenta, mogu reći da ovo nije dokument o državnoj imovini, ovdje nema ni “d” o državnoj imovini. Sve ovo drugo su razne populističke priče. Mnoge stvari koje se ovdje pominju od provrata nadležnosti koje su definisane odlukama i zaključcima NSRS nisu provedene. Kada su u pitanju Oružane snage, ni VSTS, ni Agencije o lijekovima… Mirno razdruživanje je floskula i predstavlja političku besmislicu. Ovaj dokument je politički pamflet SNSD-a i njegovih satelita. To je razlog što SDS neće i ne može potpisati. Pokušali smo da damo amandmane, međutim, ne može ga nijedan amandman popraviti u smislu da se vrati na teren državne imovine. Državna imovina je ono što je nastalo secesijom bivše države. Svaki put kad bude neko važne pitanje od nacionalne važnosti, SDS će se odazavati i reći svoj stav. To smatramo nacionalnim zadatkom. Jako sam razočaran veoma površnim stavom i vlasti i opozicije. SNSD i Dodik koriste ovo za skretanje sa teme, a to je ekonomski kolaps pred kojim se nalazimo. Opozicija ovo koristi da se obruši na SDS”, kazao je Miličević u današnjem obraćanju medijima.