Početna BiH Ponovo raste broj poginulih na bh. putevima

Ponovo raste broj poginulih na bh. putevima

Trend smanjenja broja saobraćajnih nezgoda na bh. putevima, započet 2017. godine, prekinut je, nažalost, lani, kada se broj saobraćajki povećao za 535 u odnosu na godinu ranije.

Uporedo s tim, godinama se smanjivao i broj poginulih u saobraćaju, ali je takođe prošle godine došlo do pogoršanja statistike.

Kako navodi Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK), u 2021. godini broj poginulih porastao je za 11 osoba u odnosu na 2020.

“S obzirom na činjenicu da je tokom protekle godine došlo do povećanja broja saobraćajnih nezgoda, kao i broja poginulih, može se zaključiti da je stanje drumskog saobraćaja u BiH i dalje nezadovoljavajuće i da se nalazimo pri samom vrhu ljestvice po smrtnosti u saobraćaju. Tako je tokom protekle godine stopa smrtnosti u BiH iznosila 67 poginulih na milion stanovnika, što je daleko od prosjeka u EU (42 poginulih na milion stanovnika)”, precizirali su iz BIHAMK-a.

Kada je riječ o Republici Srpskoj, Milija Radović, v.d. zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, ističe da je u 2021. godini došlo do povećanja broja nezgoda u odnosu na 2020, kao i blagog povećanja broja teško povrijeđenih, ali je broj poginulih ostao isti.

“Tu treba imati u vidu da je većina zemalja u 2021. zabilježila značajno povećanje broja poginulih u odnosu na 2020. godini. Recimo, u Sloveniji povećanje iznosi više od 40 odsto. Kada je riječ o broju poginulih u Srpskoj, on je ostao na istom nivou kao i 2020. godine, koji je teško postići, jer je to specifična godina zbog pandemije”, rekao je Radović za “Nezavisne novine”.

Iz BIHAMK-a navode da je tokom 2021. godine u saobraćajnim nesrećama u Federaciji BiH poginulo 150 osoba, što predstavlja povećanje za 11 lica. U Brčko distriktu tokom protekle godine poginule su četiri osobe, a u Republici Srpskoj 101 osoba, koliko i godinu ranije.

“Veliki broj saobraćajnih nezgoda na našim putevima, između ostalog, rezultat je nepoštivanja saobraćajnih pravila i propisa, kao i niskog nivoa saobraćajne kulture i većeg broja učesnika u saobraćaju. Nepropisna brzina i brzina neprilagođena uslovima na putevima su jedan od najčešćih uzročnika nezgoda, a slijede nezgode nastale pod uticajem alkohola i drugih opojnih sredstava”, naveli su iz BIHAMK-a.

Baš ovih dana policijske uprave u Srpskoj su podvukle crtu ispod februarske statistike u saobraćaju, pa je tako, recimo, u Bijeljini zabilježeno povoljno stanje.

“Na području Policijske uprave Bijeljine u februaru je evidentirano 80 saobraćajnih nezgoda u kojima nije bilo poginulih, a broj udesa manji je za pet odsto nego u istom mjesecu lani”, izjavio je Radenko Knežević, inspektor u Sektoru policije Policijske uprave Bijeljina.

Načelnik Policijske uprave Bijeljina Stjepan Terzić je naveo da je u nezgodama koje su se dogodile u februaru povrijeđeno 15 lica, a nije bilo poginulih.

Ni na području Policijske uprave Mrkonjić Grad u februaru nije bilo poginulih u saobraćaju.

“Nije bilo nezgoda s poginulim licima, dok je prošle godine u istom periodu bila jedna nezgoda s poginulim licima”, naveo je Milan Milekić, načelnik Policijske uprave Mrkonjić Grad.