Početna BiH Ponovo poskupljuju cigarete u BiH

Ponovo poskupljuju cigarete u BiH

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novo poskupljenje cigareta ponovo će udariti po džepovima pušače u BiH. Od danas pa u narednih 15 dana, cigarete će poskupljivati u zavisnosti od brenda.

Za kutiju omiljenog duvanskog proizvoda pušači će izdvajati u prosjeku od 10 do 20 feninga više. Na kioscima su od danas, 1. jula, već poskupile cigarete kompanije Philip Morris. Tako će konzumenti tog brenda plaćati 10-20 feninga više po kutiji. Cijene cigareta ove marke sada su od 4,70 KM do 6,50 KM po kutiji.

O novim maloprodajnim cijenama duvanskih proizvoda Upravu za indirektno oporezivanje BiH obavijestili su i iz Tvornice duvana Rovinj, kao i Fabrike duvana Sarajevo. Njihove cigarete će poskupiti 15. jula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se da u narednim danima poskupe i Davidoff, Boss i West. Nove cijene su nastavak “harmonizacije akcizne politike u BiH s politikom akciza na duhan i cigarete u Evropskoj uniji”.

Prema usvojenoj odluci, koja se zasniva na Zakonu o akcizama u BiH, od 1. januara 2019. godine minimalna akciza iznosi 2,86 KM po kutiji cigareta, dok akciza na duvan za pušenje iznosi 114,40 KM po kilogramu.

Primjenjujući zakonsko minimalno povećanje, specifična akciza na cigarete za 2019. godinu treba iznositi 1,60 KM po kutiji cigareta.

– Duvanske prerađevine za koje je plaćena razlika akcize, u skladu s odlukom, mogu se prodavati do isteka zaliha po novim maloprodajnim cijenama koje moraju biti istaknute na vidnom mjestu maloprodajnog objekta – upozorili su iz UIO BiH.

Klix.ba

ASHA prodaja vozila