Bh kompanija AC Unity predstavila je svoj novi proizvod koji je privukao mnogo pažnje – pištolj Bekto .22 LR.

Iako malokalibarski, pištolj posjeduje sve osobine modernog 9mm pištolja, uključujući ručnu sigurnost. Riječ je o oružju maksimalne pouzdanosti i performansi.

Izumio ga je i patentirao Erwin Bekto, unuk poznatog goraždanskog biznismena Redže Bekte.

Redžo Bekto, poznati goraždanski biznismen, vlasnik je spomenute kompanije. Podsjetimo da je Bekto postao poznat kao osnivač i vlasnik firme Bekto Precisa, koju je 2018. godine preuzela njemačka firma EMKA Bosnia. Bekto se nakon toga posvetio novom projektu, firmi AC Unity.

– Rast namjenske industrije u BiH nije slučajan, nego je rezultat konstantnog investiranja, proširenja kapaciteta i modernizacije proizvodnje te sistematskog upošljavanja. Bh. kompanije iz namjenske industrije stalno rade i na pronalaženju novih tržišta i kupaca, što rezultira napretkom u poslovanju. Nadamo se da će i tokom ovog trećeg, zajedničkog nastupa na sajmu i ove godine bh. kompanije imati uspješne poslovne sastanke koji će rezultirati novim poslovnim ugovorima – rekao je potpredsjednik VTK BiH Ahmet Egrlić.

Eurosatory je vodeći međunarodni sajam odbrane i sigurnosti koji se održava svake dvije godine u Parizu. Sajam je prvi put održan 1967. godine i od tada se razvijao u jedan od najvažnijih događaja u industriji odbrane i sigurnosti. Okuplja brojne izlagače iz cijelog svijeta, uključujući prozvođače vojne opreme, vladine agencije, prestavnike oružanih snaga i stručnjake iz sigurnosnog sektora.