Početna Region Masovni pomor pčela u Hrvatskoj, istraga zbog smrti oko 10 miliona jedinki

Masovni pomor pčela u Hrvatskoj, istraga zbog smrti oko 10 miliona jedinki

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog masovnog uginuća pčela koje se protekle nedelje desilo u Međimurju, u Hrvatskoj, proglašena je prirodna nepogoda u delu ove županije, a uzroke pomora istražuju veterinarski inspektori i forenzičari.

Iz Međimurske županije izvestili su da je održan sastanak sa pčelarima zbog dogovora o daljim koracima, na kojem su učestvovali i predstavnici Policijske uprave i županijske Poljoprivredne savetodavne službe.

Istaknuto je da su veterinarski inspektori u saradnji s Centrom za forenzična ispitivanja, istraživanja i veštačenja “Ivan Vučetić” iz Zagreba, prikupili uzorke pčela, meda i polja kako bi laboratorijskom analizom utvrdili tačan uzrok pomora pčela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zavod za javno zdravlje Međimurske županije sprovešće ispitivanja meda, dok će Zavod za farmakologiju i toksikologiju Veterinarskog fakulteta Zagreb utvrditi uzrok, odnosno da li ‘pomor pčela nije nastao usled bolesti pčela’.

Sprovešće će se i analiza uticaja na zdravlje ljudi.

Iz Međimurske županije ističu da su pružili “maksimalnu podršku pčelarima kako bi se nastala šteta što pre sanirala i kako bi se zaštitile preostale pčele”.

ASHA prodaja vozila