Početna Prijedorski region Pomogli porodicama koje su kažnjene zbog rakije: Dubičanac kaže da su kazne...

Pomogli porodicama koje su kažnjene zbog rakije: Dubičanac kaže da su kazne udar na tradiciju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikola Zlojutro iz Kozarske Dubice kojem je napisana kazna od 500 KM zbog domaće rakije, posredovao je da se kroz donaciju novčana kazna plati za još dvije kažnjene porodice.

Naime, nakon što je u medijima objavljen priča da je Zlojutro kažnjen sa 500 KM zbog proizvodnje domaće rakije, javio se čovjek koji živi u inostranstvu, ali je rodom iz Republike Srspke, sa željom da on plati ovu kaznu.

– Rekao je da je on voljan da plati kaznu za mene, a ja sam rekao da je kazna 250 KM ako se plati u roku od osam dana, pa da sa tih 500 KM od njega uplatimo kaznu dvije porodice. Jedna je porodica iz Kozarske Dubice u kojoj supružnici nisu zaposleni, žive od poljoprivrede i imaju bebu. Takođe, drugi dio, odnosno preostalih 250 KM dali smo ratnom-vojnom invalidu iz Novog Grada koji je takođe kažnjen zbog rakije – priča Zlojutro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On navodi da je za ljude koji su mu se pojavili na vratima u osam ujutru odmah pretpostavio da su inspektori. Podsjeća da je iznio flašu od 0,70 litara sa rakijom da ih počasti, ali uslijedila je novčana kazna.

Dodaje da je iz grada, sa suprugom koja takođe nije zaposlena i dvoje djece, preselio u selo kod Kozarske Dubice sa željom da se bavi poljoprivredom i tako izdržavaju porodicu.

– Žele da nam ukinu tradiciju, da ne možemo da proizvodimo domaću rakiju od svoga voća. Ili ćemo kupovati rakiju ili ćemo morati registrovati gazdinstva za proizvodnju žestokih alkoholnih pića, ali da sam registrovan dolazili bi mi svakih sedam dana i pisali kazne, jer je te sve uslove nemoguće ispoštovati, a da rakija bude isplativa. Ona je akcizna roba i ograman je porez pa litar rakije ne bi bio prihvatiljiv za tržište – priča on.

Smatra da je Zakonu kojim se kažnjavaju domaći mali proizvođači neozbiljno pristupljeno.

– Zakoni iz EU nisu prilagođeni našem stanju. Ako ćemo se mi odreći rakije ili tradicije, šta ćemo u Evropskoj Uniji, da prihvatamo njihovu tradiciju i brendove-poručuje on.

srpskainfo.com

ASHA prodaja vozila