Početna Vijesti Pomoć za socijalno ugrožene porodice

Pomoć za socijalno ugrožene porodice

Predstavnici Republičkog udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH i zamjenik gradonačelnika Žarko Kovačević posjetili su danas u naselju Stari Voćnjak socijalno ugrožene porodice koji su izbjegli iz Hrvatske. Njima je danas uručena pomoć u vidu osnovnih životnih namirnica .

Paket sa prehrambenim namirnicama uručen je i šezdesetšestogodišnjem Đuri Dizdaru, koji je 1995. godine izbjegao sa Korduna. Posjeta delegacije ga je kako kaže, veoma obradovala i vratila vjeru u ljude i ljudsku dobrotu.

Udruženje radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske od 2003. pomaže ovu kategoriju stanovništva koji su do izbijanja ratnih dejstava na prostoru bivše SFRJ, radili i živjeli na teritoriji Republike Hrvatske. Radi se o vrlo ugroženoj kategoriji ljudi koji su ostali bez posla, a u međuvremenu su oboljeli, te se ne mogu ponovo zaposliti, a nisu ispunili ni uslove za penzionisanje.

“Malo slabije pomažemo naše članove, ali evo zahvaljujući Prijedoru malo smo našli snage i moći da se obiđu naši članovi.Teško je do sredstava, ali snađemo se i pomažemo koliko možemo”- kaže Nikola Puzigaća, predsjednik Republičkog udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske.

Dodaje da su u Prijedoru posredstvom Sekretarijata za izbjegla i raseljena lica RS izgradili nekoliko kuća , dok je stanove dobilo i nekoliko članova ovog udruženja.

Veliki broj članova ovog udruženja danas živi u Prijedoru.” Znamo kako se država Hrvatska odnosi prema njima i mi ih ne možemo i ne smijemo zaboraviti”, poručio je Žarko Kovačević, zamjenik gradonačelnika. U Prijedoru trenutno živi oko 2000 članova ovog udruženja.

kozarski.com