Početna Prijedorski region Pomoć starijim socijalno ugroženim Prijedorčanima

Pomoć starijim socijalno ugroženim Prijedorčanima

U Prijedoru je uručeno 250 paketa pomoći sa prehrambenim namirnicama, higijenskim i dezinfikacionim sredstvima za starije osobe koje su u izuzetno teškoj materijalnoj situaciji.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković prvo je uručio 134 paketa stanarima zgrade za neprofitno socijalno stanovanja na Pećanima, a potom i 116 paketa porodicama iz Ljubije koje su u teškom materijalnom položaju.

Paket pomoći uručen je i Marinku Manojloviću koji je izbjegao iz Kupresa, a sada živi u zgradi za socijalno stanovanje na Pećanima.

-Pomoć je značajna, ja sam živim, nemam nikakvih novčana primanja, samo ako iz boračke nešto primim – poručuje Manojlović. Pomoć je uručena i porodici Milice Marić sa Pećana.

-Dobijam novac za tuđu njegu i pomoć za ćerku i moj muž Igor ima nešto penzije jer je nepokretan. Nas je četvoro i svi smo bolesni. Hvala gradskoj upravi za donaciju, pomažu koliko mogu, hvala svima – priča Marićeva.

Paketi pomoći značajni su i za mještane Ljubije koja inače ima veliki broj socijalno ugroženih osoba. Husein Kahrimanović iz Ljubije kaže da se nalazi u lošoj ekonomskoj situaciji i da živi od socijalne pomoći.

-Dobrodošla je svaka pomoć. Korisnik sam javne kuhinje, drugih primanja nemam, životari se – poručuje on.

profoto M Mitrovic Zeljko

Tešku životnu priču ima i Mladen Bjekići z Raljaša kod Ljubije, kojem je takođe uručen paket pomoći.

-Imam nešto manje od 63 godine. Ostao sam bez posla, ali nisam u penziji iako sam teško obolio na pluća i jedva ostao živ. Nažlost vrlo teško živim. Zahvaljujem se svim ljudima koji su se sjetili nas. Bilo nam je teško, a još je teže sa ovom koronom – zaključuje on.

Gradonačelnik Đaković je objasnio da se Grad Prijedor prijavio na projekat ” Hitna asistencija za starije osobe” koji je odobren od strane CRS Sarajevo i podržan od strane “Start Network”.

-Mi smo se kao grad obratili CRS kao organizaciji koja je iskazala volju da pomogne prvenstveno starijima od 65 godina, ali i mlađima koji su u teškom materijalnom stanju. Zato smo počeli u ovoj zgradi na Pećanima u kojoj žive izbjegle, raseljene i uglavnom najstarije osobe koje su u socijalnoj potrebi u gradu Prijedoru -rekao je on.

Đaković kaže da su prijedlog za donaciju paketa sačinili Centar za socijalni rad, humanitarna organizacija “Hljeb života”, Grad Prijedor i Savjeti mjesnih zajednica na području Prijedora.

profoto M Mitrovic Zeljko

 

-U posljednje vrijeme i međunarodne organizacije uključuju se u elemente moguće pomoći na terenu. CRS se pridružuje svim aktivnostima koje je vodio i grad i koje je pomagala Vlada RS preko naših humanitarnih organizacija “Hljeb života” i “Optimist”, i preko Crvenog krsta to je do sada dijeljeno, a ovo je pomoć koja je stigla od strane CRS. Mi se CRS kao organizaciji zahvaljujemo na svakoj pomoći i vjerujemo da ćemo tako nastaviti dalje uz saradnju sa mnogim međunarodnim organizacijama, da bi pomogli ovim ljudima koji su u posebno teškom stanju da nekako prežive ovo vrijeme pandemije korona virusa u kojem se još uvijek nalazimo – izjavio je Đaković.

srpskainfo.com

ASHA prodaja vozila