Početna BiH Poluslijepi starac pucao na djecu koja su mu polomila kukuruz

Poluslijepi starac pucao na djecu koja su mu polomila kukuruz

Hilmo Hodžić (70) uhapšen je nakon što je preksinoć u 23.30 sati u sarajevskom naselju Sokolje hicem iz puške ranio A. Ć. (17) u nogu. Povrijeđeni maloljetnik zbrinut je u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu, gdje su ljekari konstatirali da je zadobio teške tjelesne povrede u predjelu lijeve natkoljenice te je zadržan na daljnjem liječenju.

Pozvao policiju

Hilmina supruga Šeća Hodžić (69) jučer je u kući u ulici Zaima Imamovića očekivala supruga uplašena zbog preksinoćnjih dešavanja. Hodajući uz pomoć štapa, kaže da ni Hilmo sa zdravljem nije ništa bolji.

Nju i Hilmu već duže vrijeme provocira grupa mladih, koji im od početka ramazana iz obijesti lupaju nogama po garaži i lome ogradu, uništavaju povrće u bašti. U ponedjeljak nakon teravije, kaže Šeća, bilo je najgore.

– Došao nam je jedan na kapiju, viče: “Dedo, dedo”, i provocira. Mi se okupili ovdje, u bašti ispred kuće. Napadaju nas stalno, ne daju živjeti, a otkako je počeo ramazan, postalo je još gore. Kad je jedan povikao: “Dedo, dedo, lome ti kukuruze”, dedo ode po pušku i poviče: “Sad ću pucati!” Dedo ne vidi na jedno oko, nije ni gledao gdje puca. Nismo ni znali da je jedan pogođen – ispričala nam je Šeća.

Prema njenim riječima, grupa se odmah razbježala, a Hilmo je pozvao policiju. Bili su na uviđaju jučer do 3.30 sati, Hilmi nisu dali da makne i na kraju su ga odveli.

Nema dozvolu 

– Dede mi još nema, kako ću ja sama, bojim se da će opet napasti. Cijelu noć sam pila “leksilij”, policajac me stalno pitao: “Nano, hoćeš da pozovem Hitnu?” Ne znam šta će biti s dedom. Tu je pušku nabavio nakon rata. Ovo malo krompira i kukuruza zasadim da imam kad mi unuk dođe, a oni mi to posjekoše – govori Šeća dok pokazuje stepenište susjedne kuće, gdje su mladići pobacali sadnice kukuruza.

Hilmo Hodžić priveden je zbog sumnje da je počinio krivična djela izazivanje opće opasnosti, nanošenje teške povrede i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija. Prema riječima Šeće, nije imao dozvolu za pušku.

Hodža ih izbacio iz džamije 

Šeća Hodžić i njen djever kažu da se mladići iz Sokolja i Zabrđa, njih 15, okupljaju svake noći te da i drugim komšijama prave probleme, lome voćke i razbijaju prozore.

– Najviše su napadali mene i dedu, valjda zato što smo stari. Policija valjda zna ko su, ovo se više ne da izdržati – kaže Šeća, dok njen djever priča da je i hodža istu grupu jednom izbacio iz džamije, jer su pravili probleme.

Preživjeli patnje logora

Šeća nam je ispričala da su ona i Hilmo živjeli u Rogatici, odakle su početkom rata odvedeni u logor. Hilmo je u logoru proveo dvije i po godine, a Šeća 18 dana, a njihov sin, koji je tada imao 18 godina, u logoru je proveo devet mjeseci. Poslije rata su došli u Sarajevo, gdje su sami izgradili kući u Sokolju. Sin joj živi u Finskoj, a ima i kćerku, koja stanuje u Vogošći.

(Avaz)

Dental Studio Prijedor