Četvoro poljskih državljana, koji su se jučer izgubili u bespućima planine Grmeč, uspješno je spašeno zajedničkom akcijom članova Kluba ekstremnih sportova “Kondor” i pripadnika Policijske stanice Sanski Most.

Turiste iz Poljske, koji su u posjeti Unsko sanskom kantona, navigacija i njeno loše čitanje usmjerili su na područje planine, gdje su se poslije izvjesnog vremena izgubili na planinskim putevma, a pri tome im se pokvario automobil.

Prema riječima Edina Seferovića, predsjednika pomenutog kluba, Poljaci su u njedrima Grmeča proveli dva dana i noći prije nego su se uspjeli javiti policiji.

“Oni su se izgubili na dijelu planine gdje nema telefonskog signala, a prilikom vožnje naišli su na kamen koji im je probio karter na vozilu, pa je ono bilo onesposobljeno. Ipak, uspjeli su nekako doći do mjesta gdje su uhvatili signal, pa su se javili policiji. Kada smo obavješteni, odmah smo organizovali potragu i pronašli smo ih u podnožju Korčanice”, kaže Seferović.

Prema njegovm riječima, radilo se o tri starija muškarca i jednoj ženi koji su bili malo umorni i preplašeni, ali u dobrom zdravstvenom stanju, a njihov automobil je također odvučen na popravak.

Cijela priča se na kraju okončala sretnim ishodom, a ovaj događaj je još jedno upozorenje svima da ne kreću u planine ukoliko dobro ne poznaju teren.