Početna BiH Politika spasila neodgovorne rukovodioce

Politika spasila neodgovorne rukovodioce

Kancelarija za reviziju institucija BiH uputila je žestoke kritike na račun parlamentaraca na zajedničkom nivou vlasti jer revizorski izvještaji nisu razmatrani na vrijeme čime su se oni koji su kršili zakon u 2020. godini spasili saslušanja, ali i dodatnih pritisaka da preporuke sprovedu u djelo.

Revizori su, naime, u parlamentarnu proceduru uputili izvještaj o radu u prošloj godini, u kojem su pobrajali finansijske i revizije učinka koje su objavili u tom periodu, a koji je, kada je riječ o političkoj sceni BiH, ostao u znaku turbulencija i problema u vezi sa održavanjem sjednice nakon što je tadašnji visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nametnuo dopune Krivičnog zakona. Glavni revizor Hrvoje Tvrtković je u izvještaju o radu naveo da je usljed nepovoljnih političkih prilika u 2021. godini rad Parlamenta i nadležnih komisija, koje su zadužene za rad revizije, uveliko izostao u drugoj polovini godine. Naveo je da su svi izvještaji dostavljeni na adrese Predstavničkog, Doma naroda i komisija, a da je razmatranje u potpunosti izostalo kada su u pitanju sjednice Doma naroda i komisija.

– Predstavnički dom je razmatrao izvještaj o izvršenju budžeta za 2020. godinu, ali nije usvojen zbog nedostatka entitetske većine. Pojedinačni izvještaji za 2020. nisu razmatrani do pisanja ovog izvještaja, izostala su javna saslušanja rukovodilaca onih institucija koje su dobile mišljenje sa rezervom u 2020. godini te zaključci kojima se institucije obavezuju na realizaciju preporuka. Političke okolnosti tokom 2021. nepovoljno su se odrazile na rezultate rada Kancelarije jer je izostao parlamentarni nadzor nad radom institucija kroz razmatranja izvještaja o sprovedenim revizijama, usljed čega su izostali relevantni parlamentarni zaključci – istakao je Tvrtković.

Kancelarija je lani objavila rezultate nakon što je prečešljala knjige 74 institucije na nivou BiH, a drugi krug glasanja o revizorskom izvještaju o izvršenja sveukupnog budžeta za 2020. trebalo bi da bude ove sedmice na sjednici Predstavničkog doma. Iz Centara civilnih inicijativa već su naglasili da nerazmatranje i gomilanje izvještaja obesmišljava rad same revizije, ali se i propušta prilika za adekvatno reagovanje. Uz to su za “Glas” upozorili da postoji i objektivna bojazan da će nagomilani izvještaji tek formalno biti razmatrani, s obzirom na količinu. Od revidirane 74 institucije osam je dobilo mišljenja s rezervom uz skretanje pažnje, bilo zbog finansijske discipline ili poštivanja zakona te propisa. Kod 43 institucije je izraženo pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje, a 22 su dobile pozitivno mišljenje po oba osnova njihovog poslovanja. U jednom slučaju, usljed ograničenosti obima revizije, Kancelarija se suzdržala od davanja mišljenja. Ukupno izvršenje budžeta institucija koje su došle pod lupu revizora za 2020. godinu iznosilo je 925.861.387 KM, a kroz finansijske revizije im je dato ukupno 499 preporuka.

Institucije koje su dobile mišljenje sa rezervom

* Agencija za lijekove i medicinska sredstva

* Ministarstvo inostranih poslova BiH

* Generalni sekretarijat Savjeta ministara

* Služba za poslove sa strancima

* Granična policija

* Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika

* Ministarstvo odbrane

* Kancelarija za razmatranje žalbi