Početna BiH Političari slobodni od sukoba interesa

Političari slobodni od sukoba interesa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eventualni sukob interesa novoizabranih poslanika u Predstavnički dom parlamenta BiH i vrlo vjerovatno budućih ministara u Savjetu ministara BiH nema ko da utvrdi, jer je Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa istekao mandat i danas praktično i ne postoji.

“Tačno je da nema ko da utvrdi sukob interesa. Predlagali smo zakon da izbjegnemo ovo što danas imamo, ali posljednja sjednica Predstavničkog doma na kojoj se taj zakon nalazio je prekinuta i nikada nije nastavljena”, rekao je za “Nezavisne” Jasmin Emrić, bivši predsjednik Komisije za odlučivanje o sukobu interesa i novi-stari poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

Naime, prema sadašnjem Zakonu o sukobu interesa u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine, komisiju koja odlučuje o tome čine, između ostalih, i aktuelni poslanici parlamenta BiH i s prestankom mandata starog saziva parlamenta istekao je i mandat komisije. Raniji pokušaj da se iz ove komisije izbace poslanici nije dobio zeleno svjetlo i već duže od godinu se opstruiše da se o tom zakonu uopšte odlučuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mi nismo usvojili čak ni izvještaj o radu za 2017. godinu jer nije mogao doći na dnevni red, a 17. redovna sjednica te komisije nikada nije održana zato što nije bilo kvoruma”, rekao je Emrić.

Kako tvrde upućeni, jedini način da se prevaziđe sadašnji vakuum u kojem nema ko da utvrdi eventualni sukob interesa je da se imenuje nova komisija, ali problem predstavlja to što članove imenuju oba doma parlamenta BiH, a s obzirom na to da Dom naroda BiH još nije formiran, ni komisija ne može biti ni formirana. Tek nakon što se formira komisija za odlučivanje o sukobu interesa biće moguće da se otpočne rad na novom zakonu o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, koji bi podrazumijevao da političari uopšte ne odlučuju o sukobu interesa. Ovaj način odlučivanja još ranije su kritikovale i međunarodne institucije, ali i domaći stručnjaci, naglašavajući da nije noramalno da političari praktično o svojim radnim kolegama odlučuju da li su ili nisu u sukobu interesa. Ranije je te poslove radila Centralna izborna komisija (CIK) BiH, ali joj je izmjenama zakona ta nadležnost oduzeta.

“Zakon će ponovo doći na dnevni red, ali izgleda da ćemo ponovo morati proći kompletnu proceduru, što podrazumijeva i Savjet ministara BiH, Ustavnopravnu komisiju itd. Mi smo godinu dana izgubili da se zakon nađe na dnevnom redu, nakon što je upućen u proceduru, i na kraju se o njemu nije odlučivalo. Samo na mišljenje Savjeta ministara BiH, koje nikoga ne obavezuje, čekali smo nekoliko mjeseci”, rekao je Emrić

ASHA prodaja vozila