Početna BiH Policija Srpske dobila najsavremenije uređaje za detekciju droga (FOTO)

Policija Srpske dobila najsavremenije uređaje za detekciju droga (FOTO)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnici Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske uručili su danas Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske deset najsavremenijih uređaja (analizatora) za detekciju opojnih droga i psihoaktivnih lijekova u organizmu kod vozača i drugih učesnika u saobraćaju.

Kako je saopšteno iz ove agencije, riječ je o savremenim prenosivim ručnim uređajima, koji putem uzorka pljuvačke omogućavaju trenutno utvrđivanje prisustva opojnih droga ili psihoaktivnih lijekova u organizmu vozača.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Novica Krunić upozorava da vožnja pod dejstvom opojnih droga i psihoaktivnih lijekova, posebno u kombinaciji sa alkoholom, povećava rizik od nastajanja saobraćajnih nesreća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je podsjetio da je Evropski savjet za bezbjednost saobraćaja još 2017. godine objavio dokument pod nazivom „Prevencija vožnje pod dejstvom droga u Evropi“, u kojem su date jasne preporuke za smanjenje procenta vozača pod dejstvom opojnih droga u zemljama članicama, te da je na tragu tih preporuka, analiza i prepoznatih problema Agencija za bezbjednost saobraćaja RS izvršila nabavku ovih uređaja.

Krunić je dodao da se na ovaj način, Republika Srpska izdvojila kao prva zemlja u regionu, koja je obezbijedila preduslove za praćenje indikatora koji se odnose na ovaj problem, a koji su definisani Metodologijom za mjerenje i praćenje indikatora bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske.

On je još podsjetio da je Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske ranije MUP RS donirala 44 uređaja za detekciju alkohola u organizmu, čime su stvoreni preduslovi za sveobuhvatnu i jednostavnu kontrolu najrizičnije grupe učesnika u saobraćaju.

Uređaji za detekciju opojnih droga i psihoaktivnih lijekova nabavljeni su u okviru sredstava koja uplaćuju društva za osiguranje i filijale društava za osiguranje iz Federacije BiH kao dio preventive za realizaciju projekata unapređenja bezbjednosti saobraćaja.

Srpska Info

ASHA prodaja vozila