Ove godine kažnjeno je 1.108 pješaka u Republici Srpskoj koji su ulicu prelazili mimo pješačkog prelaza, potvrđeno je za “Nezavisne” u Odjeljenju za odnose s javnošću Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Istakli su da je u istom periodu prošle godine u Republici Srpskoj kažnjeno 1.267 pješaka zbog prekršaja prelaska van pješačkog prelaza, dok je u istom periodu 2019. godine kažnjeno 2.770 pješaka zbog istog prekršaja.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske svake godine u saradnji s drugim subjektima koji se bave bezbjednošću saobraćaja učestvuje u preventivnim kampanjama kao što su ‘Zaštitimo pješake u saobraćaju’, ‘Pješaci, oprez’ i drugima, kao što sprovodi i represivne akcije s akcentom na odnos vozač – pješak”, pojasnili su u Odjeljenju za odnose s javnošću MUP-a RS.

Istakli su da je u toku ove godine za prekršaj prelaska ulice van pješačkog prelaza izrečeno 44.320 KM novčanih kazni.

“U istom periodu prošle godine izrečeno je ukupno 50.680 KM novčanih kazni, dok je u istom periodu 2019. godine izrečeno ukupno 110.800 KM novčanih kazni”, pojasnili su u ovom odjeljenju.

Milija Radović, zamjenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, kazao je da ne misli da se pješaci sve više pridržavaju pravila, nego je broj kontrola Saobraćajne policije bio manji.

“Bez preventivnih kampanja i edukacije učesnika u saobraćaju teško je postići ikakav rezultat, tako da je moje mišljenje da je i to uticalo na manji broj kažnjavanja pješaka. Najlakše je efekte poštovanja saobraćaja postići kod najmlađih, zato mi i radimo s njima i oni se najviše pridržavaju pravila”, naveo je Radović.

Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS, istakao je da ne vjeruje da su preventivne kampanje uticale na to da se pješaci više pridržavaju pravila u saobraćaju.

“Preventivne kampanje bi trebalo da budu svakodnevne i mnogo veće, kao što to rade zemlje Evropske unije. Ono što je problem jeste da pješaci smatraju da oni uvijek imaju prvenstvo prolaza, što nije tačno. Podatak o manjem broju pješaka koji su kažnjeni može da zbuni, jer je obim kompletnog drumskog saobraćaja smanjen, ali je i broj akcija Saobraćajne policije takođe smanjen”, naglasio je Jaćimović.

nezavisne