Početna BiH Policija nabavlja zastrašujuće oklopnjake – koristi ih i SWAT

Policija nabavlja zastrašujuće oklopnjake – koristi ih i SWAT

Ministar unutarnjih poslova Tuzlanskog kantona u razgovoru za Klix  otkrio da će nabaviti za sada 6 oklopnih transportera Senator kanadske kompanije Roshel.

Vozila pokreće dizelski 6.7 litarski V-8 motor, koji razvija 330 konjskih snaga. Pogon je na sve četiri točka i mogu prevoziti do 12 putnika.

Radi se o izvedbi sa određenim optoelektronskim uređajima, termovizijom, dimnim kutijama, CRBN sistemom ABH zaštite putnika, bacačem granata ili mitraljezom te u konačnici borbenim oklopnim vozilom ili vozilom za hitne evakuacije.

Senatori prema specifikaciji imaju balističku zaštitu do kalibra 7.62 mm. Vozilo je testirao Nacionalno istraživačko vijeće Kanade, , kako bi se potvrdio njegov statički prag prevrtanja i karakteristike odziva na prevrtanje. Vozilo je pokazalo najbolje performanse bočnog nagiba u klasi konstantno dostižući oznaku od 39 stupnjeva na obje strane.

Kompanija se hvali kako Senator APC ima visoku mogućnost manevriranja, s malim radijusom okreta što ga čini izvrsno pogodnim za urbana područja. Čitavo vozilo je klimatizirano, što posadi omogućava ugodno djelovanje u svim klimatskim okolnostima.

Specijalnim vozilim i oklopnim transporterima postepeno će se opremiti kompletna Federalna policija i za to su već izdvojena značajna sredstva.