Početna BiH Policija isključuje iz saobraćaja vozila sa “Euro dva” motorom

Policija isključuje iz saobraćaja vozila sa “Euro dva” motorom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sarajevska policija isključuje iz saobraćaja vozila sa “euro dva” motorom s ciljem smanjenja zagađenosti vazduha u ovom gradu, saopšteno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

Prema podacima sa mjernih stanica prosječni indeks zagađenja vazduha u Sarajevu, izmjeren oko 10.00 časova, iznosio je 239, što ga stavlja na prvo mjesto najzagađenijih gradova na svijetu.

Najveća zagađenja zabilježena su na Skenderiji i Marijin Dvoru, gdje su izmjerene vrijednosti zagađenosti vazduha od 472 odnosno 445, prenose federalni mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ovim područjima kvalitet vazduha je okarakterisan kao opasan, a situacija je malo bolja na Otoci gdje je kvalitet 266.

Kantonalna Vlada preporčila je građanima da obustave intenzivne fizičke aktivnosti na otvorenom, a djeci, trudnicama, starijim, oboljelima od srca i pluća da ih svedu na minimum.

Poželjno je provjetaravanje zatvorenih prostora bez obzira na nivo zagađenja napolju.

“U zatvorenim prostorima ne preporučuje se konzumiranje cigareta, pripremanje hrane prženjem, paljenje običnih i mirisnih svijeća, usisavanje, korištenje kuhinjske nape”, naveli su iz kantonalne Vlade, te preporučili i korištenje zaštitnih maski.

Srna

ASHA prodaja vozila