Početna BiH Policija će blokirati “Biru” i “Miral”

Policija će blokirati “Biru” i “Miral”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudbina migranata koji borave u prihvatnim centrima “Bira” u Bihaću i “Miral” u Velikoj Kladuši krajnje je neizvjesna, s obzirom na to da danas ističu ugovori o njihovom boravku u tim objektima, a nepoznanica je da li će biti produženi.

Operativna grupa za migrantsku krizu u USK ostala je čvrsto pri ranijem stavu da nema produženja ugovora, a vlasnici “Bire” i “Mirala” izjasnili su se da će poštovati tu odluku.

Ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić rekao je da će policija pooštriti mjere kontrole migranata i potpuno blokirati “Biru” i “Miral”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovim riječima, ta mjera podrazumijeva da migrantima koji se nalaze u tim centrima neće biti dozvoljen izlazak i kretanje, izuzev ako namjeravaju da pokušaju preći hrvatsku granicu.

“Neće im biti dozvoljeno da izlaze iz centara i šetaju gradom, kao što je dosad bio slučaj. Prema našim podacima, trenutno na području Unsko-sanskog kantona ima oko 5.200 migranata, a samo od početka ove godine ušlo ih je oko 43.000”, istakao je Kljajić.

Jedan od zaključaka Operativne grupe je da se poštuje odluka Gradskog vijeća Bihać i da prihvatni kamp Vučjak i dalje ostane otvoren uprkos sve težim uslovima boravka i života migranata na tom prostoru.

“Još jednom moram konstatovati kako ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić nije ispunio obećanje da će migranti s Vučjaka biti izmješteni na drugu lokaciju van Unsko-sanskog kantona. Prošlo je već deset dana od tog obećanja i vidimo da od svega nema ništa. Zbog toga ćemo nastaviti da na Vučjak smještamo sve migrante koji budu pristizali na naš kanton”, istakao je Kljajić.

Nezavisne

ASHA prodaja vozila