Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) je prije skoro četiri mjeseca objavilo tender za nabavku policijskih uniformi vrijedan 9,6 miliona maraka, ali policajci i dalje nose istrošene uniforme jer ugovor do danas nije sklopljen.

Osim ovog tendera, vrijednog skoro deset miliona KM, početkom avgusta su objavljeni još, između ostalog, i tender za nabavku unifromi SAJ-a, za kadete MUP-a, kao i za policajce u Centru za obuku u Zalužanima, ali ni za te nabavke ugovori sa dobavljačima nije potpisan.

MUP-u RS do objave teksta nije odgovorio na pitanja portal CAPITAL u kojoj fazi je nabavka policijskih uniformi, te zašto ni nakon četiri mjeseca ugovor još uvijek nije dodijeljen.

Posebni materijali koče domaće proizvođače

Direktorica preduzeća „Sana Linea“ Bosiljka Dejanović za CAPITAL kaže da njena firma nije konkurisala na tender za uniforme MUP-a RS jer nije ispunjavala uslove.

„U tenderu su tražili posebne materijale do kojih mi nismo mogli da dođemo, nismo uopšte mogli naći proizvođače tih materijala, koji su propisani tim detaljima. To jeste podijeljeno u lotove, ali je u lotovima sastavljeno dosta toga na način da ako ne ispunjavaš jedno sasvim logično ne ispunjavaš uslov, ali u našem slučaju su to prvenstveno bili materijali gdje mi nikako nismo mogli da dođemo do proizvođača“, kazala je Dejanovićeva.

Kako navodi, ovakav tender bi domaće proizvođače spasio i značio bi im mnogo, te ih izvuklo iz teške situacije.

„Ne mora to biti devet milona. Neka bude svakom po 500.000 KM i mi bismo onda lakše disali, a ovako smo „kao riba u malo vode“, naglasila je Dejanovićeva.

Tenderi mijenjani više puta

Ono što je interesantno je da je MUP RS nekoliko puta do sada mijenjao pomenute tendere i to nakon što se na njih žalila firma „Patrio“ iz Zenice. U tim izmjenama dodati su još neki detalji o izgledu uniformi, za koje su domaći proizvođači posebno ukazivali da bi ih mogli isključiti iz konkurencije.

Važno je napomenuti i da je policajce u RS prethodnih godina oblačila firma „KM trade“ iz Visokog, a koju su mediji povezivali upravo sa preduzećem „Patrio“ koje se žalilo i čije žalbe je MUP RS usvojio djelomično ili u cjelosti.

Ni nekoliko sastanaka nije pomoglo domaćim firmama

Kako je CAPITAL ranije pisao privrednici u Republici Srpskoj su nekoliko puta sjedali sa predstavnicima Vlade kada je ovaj posao u pitanju.

Tražili su da se kod ovakvih nabavki definiše Pravilnik sa kojim bi se zadovoljile potrebe MUP-a po pitanju kvaliteta, a da usput domaći privrednici na vrijeme znaju od kojih materijala će se oprema raditi kako bi mogli ranije da se pripreme, ali od toga očigledno nije bilo ništa.

Kada je riječ o samoj nabavci koja je vrijedna 9,6 miliona KM ona podrazumijeva kompletnu uniformu za 4.485 policajaca.

Svaki od njih će dobiti policijsku šapku, po dvije košulje kratkih i dugih rukava, tri majice kratkih rukava, jaknu, troje pantalone, te jedne plitke i jedne taktičke cipele. Takođe zadužiće i po jedan kišni mantili i dvije kravate.

capital.ba