Početna Vijesti Policajci MUP-a RS-a šokirali pismom o ubistvu Radenka Bašića, pominju i Milana...

Policajci MUP-a RS-a šokirali pismom o ubistvu Radenka Bašića, pominju i Milana Tegeltiju

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske objavljeno je otvoreno pismo, kako su se potpisali, “stotina ugroženih časnih policijskih službenika”. U tom pismu oni ukazuju na propuste vezane za smrt policijskog načelnika Radenka Bašića, prozivajući pritom mnoge ljude imenom i prezimenom.

Pismo su adresirali na članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predsjednicu Republike Srpske, predsjednika Vlade RS-a, Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, Tužilaštvo BiH, Ministarstvo pravde BiH, SIPA-u, Republičko javno tužilaštvo RS-a, direktora policije RS-a, ministra Dragana Lukača i druge.

Na samom početku ističu da je Bašić bio časan policajac te da su ponosni na kolege koji su radili na rasvjetljavanju ubistva. Međutim ističu da se stide mnogih, među kojima su i neki na koje su adresirali pismo.

“Stidimo se nekih od primalaca ovog pisma, prvenstveno Udruženja tužilaca RS, famoznog Posebnog odjeljenja RJT, OJT Prijedor na čelu sa Mladenom Mitrovićem i medija koji su osudili izjave kojima se kritikuje nerad tih pravosudnih institucija te ometaju istrage njihov rad koga nije ni bilo. Dosta nam je da ginemo kao glineni golubovi, a da slavu i obezbjeđenje i pratnju imaju Miodrag Bajić i slični njemu, i još pričaju kako su oni tobože ugroženi. Krenut ćemo po redu, na prvom mjestu od saopštenja i reakcija Bajića putem Udruženja tužilaca i VSTS koje drži pod svojom kontrolom. Na sav svoj nerad i opstrukciju istrage i hapšenja odgovornih za ubistvo našeg kolege, te institucije su ekspresno na sva zvona počele da osuđuju ‘neprimjeren uticaj’ na rad tužilaštva. A mi, koji sa tim istim tužilaštvom sarađujemo trpimo i ispaštamo godinama, dočekamo da gledamo počasnu paljbu na sahrani našeg brata”, napisali su.

Naglasili su kako pravosuđe u RS-u smatraju kriminalnom grupom, a zatim iznijeli “pravne argumente i pitanja na koje traže odgovore” u šest tačaka. Sve tačke, odnosno cijelo pismo možete pogledati u fotogaleriji.

Specijalnog tužioca Miodraga Bajića optužili su za korupciju navodeći kako uzima mito od “mušterija na Jahorini”, a Specijalno tužilaštvo RS-a prozvali su zbog izjava o ubistvu Radenka Bašića. Kažu kako su oni prvo navodili da nije riječ o profesionalnoj likvidaciji i naručenom ubistvu, iako je stvar jasna, te da su tvrdili kako istraga nije u njihovoj nadležnosti. Udruženje tužilaca i VSTV prozvali su jer nisu osudili ponašanje Specijalnog tužilaštva RS-a.

Ministra Lukača i direktora policije optužili su da ćute i skrivaju kriminalce, a za tužioce su kazali kako bi trebalo da budu ispitivani, a ne da oni ispituju. Naveli su i niz navodnih dokaza o kriminalu nosioca pravosudnih funkcija.

Zbog zaštite kriminala i kriminalaca optužili i nekadašnjeg predsjednika VSTV-a Milana Tegeltiju te Darka Ilića, Miodraga Bajića, Vladu Jurišića, Mladena Mitrovića, Slobodana Zeca i Darka Kremenovića, zajedno s Tegeltijom proglasili organizovanom kriminalnom grupom.