Početna BiH Policajci iz RS-a odlaze u Njemačku: “Rekli su da će nam povećati...

Policajci iz RS-a odlaze u Njemačku: “Rekli su da će nam povećati platu, to se nije desilo”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Iako su rekli da će nam povećati platu na 910 maraka, to se još nije desilo”

Nakon zdravstva i građevinarstva, i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske suočava se sa problemom odliva radnika, jer sve više policajaca napušta posao i odlazi u inostranstvo, piše SrpskaInfo.

Kao glavni „konkurent“ MUP-u pojavila se jedna privatna firma za obezbjeđenje iz Njemačke u koju je već prešao određeni broj policajaca, jer nude mnogo bolje uslove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanje u Ministarstvu unutrašnjih poslova još nije alarmantno, ali bi se mogli naći u problemu ako se ovim tempom nastavi odliv radnika.

Naši sagovornici ističu da je već dosta pripadnika MUP otišlo za inostranstvo, ali da je znatno veći broj onih koji to planiraju u narednom periodu.

Ističu da, osim uniformisanih policajaca, odlaze i inspektori, ali i pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice.

Jedan od policajaca sa kojim smo razgovarali ispričao nam je da je i on odlučio da ide raditi u Njemačku kao obezbjeđenje i da samo čeka da dobije termin za vizu u ambasadi ove zemlje u BiH.

– Poznajem dosta kolega koji su već otišli u tu firmu da rade i svu su zadovoljni uslovima. Plata je oko 2.000 eura i ima plaćen smještaj, a mi koji smo radili u policiji imamo prednost pri dobijanju posla kod njih, jer smo prošli obuke i znamo rukovati oružjem. Čak nije problem ako ne znamo njemački jezik – ističe naš sagovornik.

Plata nije kočnica

Kaže da sada radi kao policajac i zarađuje oko 800 maraka mjesečno što, kako kaže, nije mu dovoljno za normalan život.

– Iako su rekli da će nam povećati platu na 910 maraka, to se još nije desilo. Ja sam predao zahtjev za termin u njemačkoj Ambasadi i čim to dobijem napuštam MUP i odlazim. Imam obećanje da ću tamo raditi kao obezbjeđenje – pojasnio je ovaj policajac, koji nije želio da mu navodimo ime.

Prema njegovim riječima, odlazi i pripadnici MUP-a koji imaju veće plate od njega.

– Čuo sam da je desetak pripadnika SAJ-a već dalo otkaze ili su uzeli neplaćeno odsustvo i otišli raditi u inostranstvo, a oni imaju platu oko 1.100 maraka. Neki od njih su u ovoj firmi za obezbjeđenje. Čuo sam čak da je otišao i inspektor iz jedne Uprave, a njihove plate su i do 1.500 maraka – pojasnio je naš sagovornik.

Naš drugi sagovornik kaže da u policiji radi skoro 15 godina i da je sada odlučio napustiti posao kako bi u Austriji vozio kamion.

– Ministar Dragan Lukač je sa ovim povećanjem plata pokušao zadržati radnike, međutim ta povećanja mi još nismo dobili. Čak i kad nam povećaju te plate i dalje ćemo biti najslabije plaćeni policajci u regionu. Upravo zbog malih plata većina nas i napušta policiju – istakao je ovaj policajac.

Kao dokaz odlaska policajaca iz MUP-a on navodi i podatak da je raspisan konkurs o prijemu skoro 300 novih policajaca.

– Ranije se godišnje primalo dvadesetak policajaca, a sada skoro svako ko konkuriše dobije posao. To se dešava upravo zbog toga što ljudi napuštaju policiju i odlaze – rekao je izvor Srpskainfo.

Prema njegovim riječima, neki od policajaca uzimaju neplaćeno, ili čak bolovanje, kako bi otišli u inostranstvo bar na par mjeseci.

– Ako se uskoro nešto ne promijeni, bojim se da će se MUP naći u situaciji kao što je u zdravstvu, da će svi koji nešto vrijede otići – poručio je naš sagovornik.

Prijedlog pred poslanicima

Vlada Republike Srpske krajem februara ove godine donijela je odluku da plate policijskim službenima MUP Srpske koji rade sa srednjom i višom stručnom spremom budu povećana za 10 odsto.

– Predloženo je povećanje od 10 odsto, a obračun će se vršiti na osnovu prosječne plate radnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i iznosiće oko 110 KM – pojasnili su tada u policiji.

U nastavku procedure, usvojeni prijedlog je proslijeđen Narodnoj skupštini Republike Srpske u vidu teksta zakona na usvajanje.

– Na ovaj način Ministarstvo nastavlja da ostvaruje postavljene strateške ciljeve, koji podrazumijevaju poboljšanje standarda policijskih službenika kako bi se izjednačili sa kolegama u regionu – istakli su u MUP Srpske.

(Fokus)