Početna Prijedorski region Pola vijeka Elektrotehničke škole Prijedor

Pola vijeka Elektrotehničke škole Prijedor

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedorska Elektrotehnička škola ove godine obilježava veliki jubilej, 50 godina postojanja i rada.  Pola vijek postojanja škole pratile su mnoge promjene. Od odjeljenja banjalučke Tehničke škole, do jedne od najprepoznatljivijih srednjih škola u Republici Srpskoj, ali i šire. 50 godina rada  je velika stvar, naročito u oblasti elektrotehnike koja se razvija izuzetnom brzinom, kaže direktor Dragoja Mijić. S tim u vidu konstantno se radi na unapređenju nastave, naročito praktične, a kreiraju se i novi obrazovni profili. –Mi smo se prilagođavali potrebema tržišta rada, uvodeći nova zanimanja. Ja posebno želim istaći da smo mi uveli u program zanimanje mehatronika, kao i to da je naša škola uradila kompletan nastavni plan i program za zanimanje tehničar informacionih tehnologija. To je vrlo atraktivno zanimanje, u kojem se može raditi od kuće i imati vlastita firma, radeći za klijente širom svijeta. A to je važno jer želimo da omladina ostane ovdje, a ne da traži posao u inostranstvu – kaže Mijić.

Inovatorska sekcija  je nešto na šta su naročito ponosni, a jedna od ključnih ljudi za njeno pokretanje je profesros Ilija Matijaš, koji je dio prve generacije učenika iz 1968 godine. Kroz sve te godine napredak u nastavnom procesu je bio ogroman, smatra Matijaš. – U to vrijeme mi praktično nismo imali ništa.Četvrtu godinu morali smo da pohađamo u Banjaluci, jer nismo imali laboratoriju mašina. Praktična nastava se svodila na turpijanje i savijanje metala. Danas je sve drugačije. Sa dolaskom inženjera koji su radili u preduzećima, koji su znali šta je potrebno učenicima, mi smo pažnju posvetili praktičnoj nastavi i radu u sekcijama. Onda su napravljeni prvi radovi, došla su prva priznanja. Sad smo prpeoznatljivi cu regionu, i zadovoljstvo je čuti, kad odemo negdje, komentare „Evo Elektrotehničke škole iz Prijedora, šta li sad novo imaju?“  – priča Matijaš.

Cijeli svoj radni vijek u Elektrotehničkoj školi proveo je i Luka Radošević, kao profesor fizičkog vaspitanja. Tokom godina vidio je veliki napredak u radu škole, a i sam je naučio mnogo, i to od učenika koji su uvijek pokazivali da prate tokove razvoja tehnologije.  – U tom periodu otišlo se daleko. Napredovalo se u opremmi, u interesovanjima profesor i učenika. I nadam se da će se i u budućnosti nastaviti tako, da će se škola nastaviti razvijati – kaže Radošević. Veliki jubilej Elektrotehnička škola proslaviće u petak, svečanom akademijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ASHA prodaja vozila