Početna Prijedorski region Pola miliona KM za saniranje štete od poplava u Prijedoru

Pola miliona KM za saniranje štete od poplava u Prijedoru

????????????????????????????????????

U Prijedoru će iz budžeta grada biti utrošeno više od 541.400 KM za sanaciju i izgradnju puteva, mostova, propusta, potpornih zidova i društvenih domova koji su oštećeni u poplavama prošle godine.

Grad Prijedor potpisao je pet ugovora s preduzećima koja su izabrana na tenderima. Sva preduzeća koja će izvoditi radove su domaća, i to četiri iz Prijedora i jedno iz Banjaluke.

Najviše posla, ali i novca, dobiće “Prijedorputevi”. Svi njihovi radovi će koštati 270.000 KM. Hitno su sanirali put Grabovac – Kozarac – Kamičani, potom asfaltirali 700 metara puta u mjestu Kerića brdo od Donje Ljubije prema Miskoj Glavi, te oko 950 metara puta u mjestu Janjića pumpa.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Donja Ljubija, Sulejman Draganović, kaže da je put u mjestu Kerića brdo od velikog značaja za naselja Miska Glava, Šurkovac i Donja Ljubija.

– Dobro će doći, pogotovo ljudima što dolaze svake subote i nedelje u crkvu u Šurkovac. Ipak dolaze ljudi iz raznih država i bilo je sramota gledati onakav put kakav je bio prije ovoga. Ovo je sada odlično – istakao je Draganović.

“Prijedorputevi” će izgraditi most na Plavincu i Gornjem Jelovcu, te sanirati propuste u Busnovima, Gornjim Garevcima, Božićima, Kozaruši, Crnoj Dolini i Jutrogošti. Regulisaće korito Mikarević potoka na Svalama i uraditi kanal u Čirkin Polju.

Direktor preduzeća”Prijedorputevi” Radenko Crnogorac objasnio je da je ovo preduzeće pobijedilo na dva tendera.

– Pošto dolazimo iz sektora građevine smatramo da su infrastrukturni radovi jako bitni zbog očuvanja privredne aktivnosti i svih drugih aspekata života tako da smatram da je ovo početak. Apelujem lokalnim i republičkim vlastima da daju akcenat na infrastrukturne projekte koji u mnogome mogu da poboljšaju ekonomsku sliku zajednice, a i same države – istakao je Crnogorac.

Preduzeće “Unijat M” će sa 190.000 KM sanirati društvene domove u Donjim Orlovcima i Velikom Plančištu, zatim propuste u Gornjoj Lamovitoj, Omarskoj, Trnopolju, Šurkovcu, Ljeskarama, Kalajevu i propust u potoku Ljubijica. Ovo preduzeće regulisaće korito Vrijeske, ukloniti betonske dijelove mosta na Bistrici, pješački most u Niševićima, a potom izgraditi novi most u ovom mjestu. Ista firma saniraće krovove društvenih domova u Gomjenici i Donjem Petrovom Gaju.

Direktor preduzeća “Unijat M” Mladen Unijat kaže da je ovo prijedorsko preduzeće dobilo šest lotova na sanaciji i rekonstrukciji društvenih domova, mostova i propusa koji su oštećeni u poplavama 2019.

– Ovi projekti firmi koja zapošljava 75 radnika sada su dobro došli, kada je kriza za posao, kriza u Srpskoj i svijetu – istakao je Unijat.

Prijedorsko preduzeće “NEK 03” na tenderu je izabrano da sanira potporne zidove i izgradi propuste na lokalnim putevima Tukovi – Bišćani, Raškovac i Zecovi dok će u naselju Puharska izgraditi most. U ove radove iz gradske kase biće uloženo 44.296 KM.

Vlasnik ovog preduzeća Nebojša Kragulj kaže da je zahvalan i da se nada da će ubuduće biti i više posla.

– Egzistiramo u Prijedoru od 1976. godine. Radim privatne poslove, imam licencu niskogradnje i evo, dobio sam jedan od manjih poslića – izjavio je Kragulj.

Preduzeće “Niskogradnja Marjanović” rekonstruisaće most i potporni zid u Gornjoj Lamovitoj, a ovi radovi koštaju oko 28.340 KM.

Brže sa pet preduzeća

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da su svi poslovi koji će se raditi hitni za grad. Objasnio je da je riječ o štetama koje su pretežno nastale u poplavama iz 2019, ali da među njima ima oštećenja koja su uzrokovale i poplave iz ranijih godina. Cilj ovih projekata je popraviti infrastrukturu i zaštititi objekte od daljeg propadanja.

– Meni je drago da je ovo raspoređeno na pet firmi, od kojih će svaka u svom domenu raditi posao iz grupacije poslova koji su bili tenderisani. Cijenimo da će tako poslovi biti brže završeni i stavljeni u funkciju našim građanima – rekao je on.

Pored četiri preduzeća iz Prijedora, na jednom od tendera izabrano je i preduzeće “Balkan Kop-Đurđevak” iz Banjaluke. Ono će u mjestu Jelićka kod Prijedora sanirati krov društvenog doma, a vrijednost ovog posla je 8.775 KM.

srpskainfo.com

ASHA prodaja vozila