fbpx

Pola miliona KM za novi vozni park

Ponešto se radi, zađe se i u kriminal, hapse nas, a onda se počastimo!

Ovo bi bio sažetak „uspjeha“ Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove koja je ponovo odriješila narodnu kesu iz koje će za sedam novih terenaca izdvojiti oko 180 hiljada KM. Kada se sve sabere – za nepunu godinu dva tendera sa istim predmetom nabavke gotovo su zaokružena na pola miliona KM.

Prvi dio voznog parka RUGIP-a koji čini 11 terenaca prošlog decembra „Lada autu“ plaćen je 269 hiljada i 445 KM sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost. Ukupno 17 vozila tako će koštati oko 450 hiljada. Jednostavnijom računicom, geodeti će poslove obavljati u vozilima vrijednim po 26 hiljada i435 KM.

U uslovima tendera stoji da vozila, za koja ponuđač mora garantovati dvije godine, između ostalog, moraju da imaju klima uređaje, grijače prednjih sjedišta, te da posjeduju putne kompjutere, branike u boji vozila, ali i aluminijske felge. Takođe, za potpun ugođaj potreban je i radio sa MP3 CD-om.

Ekonomska sposobnost ponuđača nije određena iznosom u bilansima, ali mora da dostavi pozitivne finansijske izvještaje za protekle dvije godine. Rok za ponude je tek dvadesetak dana, odnosno najkasnije do 28. novembra.

Kriminal u redovima

“Uprava redovno obavlja sve poslove i zadatke iz svoje nadležnosti, a u skladu sa Planom rada Uprave za ovu godinu i drugim aktima. Ove godine planirana je nabavka 11 novih terenskih vozila”, obrazložili su nabavku krajem prošle godine i dodali da su vozila neophodna za poslove područnih jedinica i područnih kancelarija Uprave na teritoriji cijele Republike Srpske.

Najavili su i da će prodati ona stara te da će tim novcem pokriti dio troškova nove nabavke.

Samo mjesec dana prije prošlogodišnjeg “šopinga” posla u RUGIP-u bilo je za pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova. Krajem oktobra 2017. uhapšeni su pomoćnik direktora Uprave Aleksandar Deurić, šef Područne jedinice RUGIP-a Dragan Grulović i stručna saradnica Željka Milinković.

Tada je navedeno da je hapšenje bilo u vezi s više predmeta iz nadležnosti RUGIP-ove banjalučke jedinice, kao i sa slučajem ranijeg hapšenja nekadašnjeg zamjenika pravobranioca RS Mirka Stojčinovića.

Deurić i Grulović osumnjičeni su da su zloupotrebom položaja gradu pričinili štetu tešku 7,4 miliona KM, a preduzeću “Naš dom” pribavili imovinsku korist i tako grad oštetili za gotovo 2,2 miliona KM. Grulović se tereti da je iskoristio položaj i donio rješenje kojim je preduzeću “Građa” priznato pravo svojine nad društvenim zemljištem, čime je Banjaluka oštećena za oko 5,3 miliona KM.

Nakon toga, policija dopunjava izvještaj protiv Deurića, Grulovića i Milinkovićeve, koji se takođe terete za zloupotrebu položaja i nesavjestan rad u službi u predmetima “Poljoprivredna škola”, “Bojan Savić – građevinsko zemljište na obali rijeke Vrbas”, “Građa” Banjaluka i “Metalex” Prnjavor.

Uslijedilo je i privođenje Doris Kremenović, službenice RUGIP-a, u okviru istrage u slučaju “Građa”.

Vlada RS je prihvatila ponuđeni mandat direktora RUGIP-a Miloša Komljenovića i razriješila ga dužnosti.  Na njegovo mjesto imenovana je Bosiljka Predragović, koja sada potpisuje preskupi tender.

(žurnal.info)

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila