Početna Magazin Pokušava se spasiti divlj konj iz Livna: ‘Ovo je uradio nečovjek, jedini...

Pokušava se spasiti divlj konj iz Livna: ‘Ovo je uradio nečovjek, jedini prirodni neprijatelj…’

Naša zemlja može se pohvaliti brojnim prirodnim ljepotama i fenomenima, a dobro upućeni kažu da je Livno jedino mjesto na svijetu uz Mongoliju i Island gdje možete vidjeti veliki broj divljih konja na istoj lokaciji.

Poznato je da od prelijepih divljih konja zastaje dah, a od količine ljudske zlobe zastaje pamet.

Jedno ždrijebe iz krda divljih konja, (ne)čovjek je pokušao uhvatiti. Uže mu je ostalo oko vrata i kako ždrijebe raste tako se uže steže i guši ga.

Ajla Mulaomerović Hajrić odlučila je pokrenuti akciju spašavanja i pomoći nesretnoj životinji.

“Ovo su divlji konji iz Livna. Ovo je ždrijebe kojeg su pokušali uhvatiti. Ovo je ždrijebe kojem je ostalo uže oko vrata i kako raste uže se steže i guši ga. Ovo je uradio neČOVJEK, jedini prirodni neprijatelj ovih konja.
Molim kolege veterinare ako znaju ko ima pušku za uspavljivanje da mi javi. Ljudi iz Livna su u više navrata ga pokušali uhvatiti bez uspjeha. Bolje ga i uspavati nego da umire ovako.
MOLIM VAS DIJELITE”, napisala je Ajla.

Potreseni fotografijama, kontaktirali smo Ajlu kako bi saznali šta se dešava sa životinjom.

“Uspjela sam organizovati profesora sa Veterinarskog fakulteta i kolegu iz veterinarske stanice Bugojno obučenog za upotrebu puhalice sa anestetikom. U akciju spašavanja uključeno je i Udrużenje za zaštitu livanjskih konja”, kazala je Ajla Mulaomerović Hajrić u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

Trenutno se čeka dozvala Kantona 10 za korištenje puhalice sa anestetikom.

“Čeka se odobrenje iz Kantona 10. Moje su kolege spremne otići sutra ili prekosutra, ali ovi iz Livna moraju locirati konje i odvesti ljude gore. Tako da ćemo sačekati jos danas da vidimo sta ce se desiti”, dodala je Mulaomerović Hajrić.