Početna BiH Pokušali u BiH prošvercovati vještački snijeg, kutiju za tablete, polovne feluge…

Pokušali u BiH prošvercovati vještački snijeg, kutiju za tablete, polovne feluge…

Kutije za tablete, snijeg sprej i aroma za nargilu samo su neki od neobičnih predmeta koje su ovoj godini državljani BiH i susjednih zemalja pokušali prošvercovati u zemlju.

Inače,  u toku 2022. godine službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH oduzeli su razne robe u vrijednosti 2.728.656 KM.

Među zaplijenjenom robom najviše je bilo  tekstila, duvana, cigareta i  duvanskih prerađevina, putničkih motornih vozila, obuće, auto-dijelova, mašina i alata.

Osim toga, švercerima su oduzimani i satovi, motocikli, bicikli, medicinska oprema, lijekovi i prekursori, bijela tehnika, kućanski aparati, računari i prateća oprema.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje izvojili su nekoliko većih i zanimljivih zapljena u prvih šest mjeseci ove godine.

Vlasnik auto-otpada nije platio carinu

Provjerom carinika u Sarajevu utvrđeno je da vlasnik jednog auto-otpada nije posjedovao dokumentaciju kojom se potvrđuje da su vozila prilikom ulaska u BiH prošla carinsku proceduru, odnosno da su ista bila registrovana u BiH.

“S tim u vezi izvršeno je privremeno oduzimanje putničkih motornih vozila u ukupnoj vrijednosti od 159.750 KM”, naveo je portaparol UIO Ratko Kovačević.

Zanimljivo, carinici u Gradišci su od jednog pravnog lica privremeno oduzeli robu kao što su lepeze, snijeg sprej, kutije za tablete i satovi.

Procijenjena vrijednost  te robe bila je 414.950 KM.

Na tuzlanskom području pronađeni su akcizni proizvodi koji nisu bili obilježeni akciznom markicom BiH.

U pitanju je rezani duvan za pušenje i cigarete, a  shodno tome od vlasnika je oduzeta roba tržišne vrijednosti od 80.052 KM.

Švercovali gorivo i gume

Na graničnom prelazu Kamensko carinici su imali veću zapljenu goriva, pa su tako oduzeli 1.649 litara dizela čija je vrijednost bila  5.200 KM.

Na Deleuši je zaplijenjena 31 automobilska guma sa polovnim aluminijumskim felugama. Vrijednost ove robe je 10.000 KM.

Tokom ove godine na istom području otkriven je još jedan zanimljiv carinski prekršaj.

Tom prilikom pronađeno je 153,90 grama zlatnog nakita i 183,89 grama srebrnog nakita.  Vrijednost tih proizvoda je 20.000 KM.

Sva gore navedena roba se uglavnom oduzimala od državljana BiH, kao i od državljana susjednih zemalja.

“U najvećem broju slučajeva roba se oduzima radi prekršaja izbjegavanja plaćanje poreskih, carinskih i drugih dažbina”, ističu iz Uprave za indirektno oporezivanje.

Procijenjena vrijednost pravosnažno oduzete robe u skladištima Uprave za indirektno oporezivanje iznosi 10.388.397 KM.

Dalje postupanje sa oduzetom robom, određeno je u zavisnosti od konačnih sudskih odluka, ali i ispunjenosti uslova za puštanje u slobodan promet na teritoriji BiH.