Predstavnici Pokreta za državu kazali su danas, nakon konsultacija sa mandatarom za sastav nove Vlade RS-a Radovanom Viškovićem, da očekuju mjesto u vlasti u RS-u, shodno svom izbornom rezultatu. U Narodnoj skupštini RS-a oni imaju pet zastupnika.

Sevlid Hurtić, zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a je kazao da očekuju da u punom kapacitetu uđu u Vladu RS-a.

– Nismo razgovarali o jednom ili dva ministarstva, nego da naši ljudi uđu u Vladu RS-a i sve druge pozicije koje nam sljeduju po izbornom rezultatu – kazao je Hurtić.

Nije precizirao koliko i koja ministarstva traže. Što se tiče učešća u dvotrećinskoj skupštinskoj većini i eventualnoj podršci vetu člana Predsjedništva BiH, Hurtić je bio kategoričan da u tome neće učestvovati.

Hurtić je rekao i da Pokret za državu očekuje mjesto potpredsjednika Narodne skupštine RS-a, a kandidat je Mirsad Duratović.

– Očekujemo da će u srijedu na glasanju dobiti podršku i biti potpredsjednik iz reda Bošnjaka – kazao je.

Što se tiče srpskog delegata u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine, Hurtić je rekao da imaju informacije da je opozicija u RS-u spremna da podrži Vojina Mijatovića, kandidata Pokreta za državu, te da bi o tome trebali razgovarati predstavnici opozicije RS-a u utorak sa predstavnicima SDP-a BiH.

– Ako su oni spremni, naravno da smo i mi i da ćemo glasati za svog čovjeka – dodao je Hurtić.

Faktor