Početna Humanost Pokrenuta kampanja za prikupljanje sredstava za dokumentarni film “Bosanski vitez”

Pokrenuta kampanja za prikupljanje sredstava za dokumentarni film “Bosanski vitez”

Međutim, ovo nije film o ratu i genocidu, nego o čovjeku koji je na jedan dirljiv način, uspio zaliječiti svoje ratne traume.

Fondacija “La terra nostra” pokrenula kampanju za prikupljanje sredstava za dokumentarni film “Bosanski vitez”.

“Ovaj film je svjedočenje naše zajedničke ljubavi prema našoj domovini. Naša snaga i istrajnost u našoj ljubavi su naša borba za bolju budućnost. Ovim filmom mi, bosanski vitezovi, pričamo našu priču cijelom svijetu”, kazala je Alma Palo Aličehič, predsjednica Upravnog odbora Fondacije.

Dokumentarni film “Bosanski vitez” je priča o Seadu Deliću iz Glogove u Općini Bratunac. Tokom rata, od 1992. do 1995. godine, bio je pripadnik Armije BiH te uz veliku ličnu dramu i gubitke najbližih preživio i genocid u Srebrenici.

 

“Po završetku rata, odlazi u Ameriku gdje živi i radi kao vozač kamiona širom SAD-a. Međutim, bez obzira što je u Americi ostvario svoj “dječački američki san” već dugi niz godina njegova stvarnost je na relaciji Amerika – Bosna i stalni san da se potpuno vrati kući”, naveli su.

U tim stalnim razmišljanjima o domovi, Sead pronalazi još jednu strast u vidu izučavanja bosanske historije. Izučavajući prošlost otkriva navjerovatne detalje o životu bosanskih vladara.

“Ta opsesija historijom nagnala ga je da sa svakim povratkom u Bosnu obilazi srednjovjekovne kule i gradove, ali i nekropole stećaka. Počinje istraživati i obilaziti sve znane i neznane lokacije. Otkriva kakav je zapravo bio bosanski viteški red i saznaje za njihov kodeks časti te shvata da je Bosna nekada bila zemlja za slobodoumne ljude koji su u njoj pronalazili utočište”, dodaju.

Da je postojao jedan zavidan stepen tolerancije među različitim religijskim skupinama, a da je svima njima zajedničko bila samo jedno – sačuvati i odbraniti Bosnu.

“Shvativši o kakvom zakopanom blagu se radi, afirmacija historije Bosne postaje njegova opsesija koja njegovom životu daje potpuno drugi smisao. On tragične događaje iz svoje sudbine počinje doživljavati ‘iz drugog ugla’, on na sve to gleda kao na sudbinske izazove koji su oduvijek bili sastavni dio života na ovim prostorima. Na taj način on je nesvjesno počeo brisati ožiljke koje mu je zadao zadnji rat u Bosni. Njegova stvarnost postaje zapravo fikcija o zaboravljenim prošlim vremenima i njihovim svojevrsnim oživljavanjima kroz fotografije i video”, kazali su.

Dodaju da on spas u sadašnjosti pronalazi u prošlosti vjerujući da je to vezivno tkivo koje može ponovo na pravi način izgraditi i uvezati Bosnu i sve njene različitosti. Međutim, prije svega ovo je priča koja treba podsjetiti ljude kako se voli svoja zemlja.

“On je na poziv na opasnost stao u odbranu svoje zemlje. Štitio je slabe, branio čast svoje porodice i kad je trebalo stao u odbranu granica zemlje, isto kao što su u drevna vremena radili vosanski vitezovi. Ovo je priča o slijeđenju srca, oporavku nakon ratnih trauma ali i ogromnoj ljubavi prema svojoj zemlji”, zaključuju.

Film se radi u produkciji Prime Time, Concept Media i Kinematograf iz Hrvatske te partnerima Fondacija “La terra nostra” i Federalna Televizija ( FTV ).

Film je podrzan od strane Fondacije za kinomatagrafiju i HAVC-a, a kampanju za prikupljanje sredstava za dokumentarni film pokrenula je Fondacija La terra nostra.