Početna BiH Pokrenut prekršajni postupak protiv Turčina koji je radnju ofarbao u plavu boju...

Pokrenut prekršajni postupak protiv Turčina koji je radnju ofarbao u plavu boju usred Baščaršije

Protiv turskog državljanina pokrenut je prekršajni postupak i naloženo mu je da u roku od 24 sata portal vrati u prvobitno stanje, i izvrši njegovo farbanje u odgovarajuću boju.

Povodom pokušaja skrnavljenja izgleda najuže starogradske jezgre izvođenjem nedozvoljenih i neprimjerenih radova na poslovnom prostoru u ulici Abadžiluk broj 10 na Baščaršiji, inspektori Službe za opštu upravu u inspekcijske poslove Općine Stari Grad Sarajevo jutros su pokrenuli prekršajni postupak protiv turskog državljanina Turk Atila.
Prekršajni postupci

On je zakupac ovog poslovnog prostora. Prekršajni postupak pokrenut je zbog izvođenja nedozvoljenih radova farbanja poslovnog prostora u jarko plavu boju, čime je ozbiljno narušen izgled starogradske čaršije koja je još 2014. godine proglašena nacionalnim spomenikom BiH.
– Prema informacijama iz Službe za opštu upravu u inspekcijske poslove Opšine Stari Grad Sarajevo, inspektori su rano jutros izašli na teren, ali nisu nikoga zatekli na licu mjesta, te su ostavili obavještenje o hitnom javljanju nadležnom inspektoru. Nakon toga, inspektoru se javilo gore navedeno lice, turski državljanin, kome je naloženo da u roku od 24 sata portal vrati u prvobitno stanje, i izvrši njegovo farbanje u odgovarajuću boju – saopćeno je iz Opšine Stari Grad.
Kako je istaknuto, ovo nije prostor u vlasništvu ovog organa uprave, već je utvrđeno da su vlasnici prostora Džido Senada i Šemsudin Zahirović, protiv kojih će takođe biti pokrenuti prekršajni postupci zbog ovakvog skrnavljenja najužeg starogradskog jezgra, te će se suočiti sa sankcijama za protivzakonite postupke.
Najoštrije osude

– Općina Stari Grad Sarajevo, predvođena opštinskim načelnikom mr Ibrahimom Hadžibajrićem, najoštrije osuđuje ovaj i sve slične pokušaje narušavanja izgleda starogradskog jezgra kao zaštićenog nacionalnog spomenika, te upozorava nedobronamjerne i neodgovorne pojedince da se takvi pokušaji neće tolerisati.
Takođe, Opština se zahvaljuje dobronamjernim i društveno odgovornim građanima koji su odmah reagovali i nakon farbanja prostora obavijestili nadležne službe i poslali fotografije sa lica mjesta. Zajedničkim djelovanjem na suzbijanju ovakvih neregularnosti postići ćemo ljepši, uređeniji i kvalitetniji izgled Baščaršije, ali i ostatka Starog Grada – saopšteno je.