Početna Prijedorski region Pogranične opštine prijedorske regije primamljive za građane Hrvatske

Pogranične opštine prijedorske regije primamljive za građane Hrvatske

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zbog pristupačnih cijena, prije svega osnovnih namirnica, pogranične opštine prijedorske regije primamljive su za građane Hrvatske.

Zbog toga je u Novom Gradu, Kostajnici i Kozarskoj Dubici, koje graniče s Evropskom unijom, u porastu takozvana “pogranična kupovina”. Zbog pristupačnih cijena, s ove strane granice, više posla imaju i ugostitelji i stomatolozi.

Nekadašnje prve komšije, danas građani dvije Kostajnice, jedne u BiH, a druge u Hrvatskoj dijeli međudržavna granica na rijeci Uni. Zbog pristupačnih cijena iz Evropske unije, prije svega susjedne Hrvatske, sedmično u Kostajnicu pređe na stotine ljudi. Kažu, s ove strane granice, mnogo toga je jeftinije.

– Najviše kupuju kafu i cigarete, to je najviše od artikala, ovo ostalo, sve su to iste cijene. Najviše posla imamo u vrijeme praznika – izjavila je trgovac Daliborka Dejanović iz Kostajnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani hrvatskog Dvora na Uni, zbog nabavke u Novom Gradu, granicu prelaze i po nekoliko puta dnevno. Kupuju hljeb, mlijeko, kafu, šećer, biber i ostale kućne potrepštine.

– Dolazi mnogo gostiju ovdje preko granice iz Dvora, Matijevića i Siska. Dođu tu zbog pijace, a ovdje piju kafu – izjavio je konobar Luka DRagaš iz Novog Grada.

S ove strane granice, jeftinije su i stomatološke usluge.

– Prema riječima pacijenata, cijene kod nas su u neku ruku pristupačnije nego u Hrvatskoj i ostalim zemljama Evropske unije – izjavio je doktor stomatologije Bojan Novaković iz Kostajnice.

Zbog nižih cijena, stanovnici Hrvatske dolaze i zbog automehaničarskih usluga.

– Dolaze najviše radi toga jer je ovdje jeftinija cijena rada, normalno i dijelova. Јeftinije između 20 i 30 odsto, minimum – izjavio je automehaničar Zdravko Atelj iz Kozarske Dubice.

Iz Hrvatske se granica prelazi, nerijetko i zbog frizerskih i kozmetičkih usluga. Iako ih dijeli granica, mještani opština obje države kažu da ih spajaju rodbinske veze, višegodišnja prijateljstva, ali i rijeka Una.

RTRS

ASHA prodaja vozila