Početna Prijedorski region Pogoršana epidemiološka situacija u Prijedoru

Pogoršana epidemiološka situacija u Prijedoru

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Prijedora predsjedavao je juče sjednicom Gradskog štaba za vanredne situacije Grada Prijedor koja je bila organizovana u užem sastavu.Prisutni su informisani sa alarmantnim podacima koji govore o pogoršanoj epidemiološkoj situaciji kada je u pitanju broj zaraženih i preminulih u gradu . Broj pozitivnih na korona virus je u periodu od 1- 7.marta bio 31, od 8- 14. marta 64 i od 15 21.marta 68 građana.Što se tiče broja preminulih u periodu od 1. februara – 1. marta bila su dva preminula,a u periodu od 1-21.marta osam preminulih Prijedorčana.
Gradonačelnik, koji je i komandant štaba je stoga naglasio da podržava mjere donesene od strane Republičkog štaba za vanredne situacije donesene juče, a koje su stupile na snagu.
U Prijedoru , kada je u pitanju poštivanje epidemioloških mjera policija, inspekcija i komunalna policija, nastavljaju kontrole u povećanom obimu. Nadzor i kontrole se odvijaju kao zajedničke, ali i samostalne intervencije. Obzirom na zatvaranje određenih poslovnih subjekata i obrazovnih i kulturnih ustanova pojačane su, već ranije uvedene, kontrole i nadzor u javnim institucijama i ustanovama.
Tokom vikenda kontrole poštivanja epidemioloških mjera su donijele manji broj prekršajnih prijava zbog nenošenja maski ili neodržavanja fizičke distance u zatvorenom prostoru. Preuzimanje bočica sa izosanom u zgradi Gradske uprave tokom vikenda je započelo od strane predstavnika zajednica etažnih vlasnika i privatnih domaćinstava. U subotu je takođe započela imunizacija građana Prijedora starijih od 65 godina.
Gradska uprava Prijedor je tokom vikenda izvršila dezinfekciju prostorija svih javnih ustanova u Prijedoru, kao i svih objekata Vrtića “Radost”. Tokom narednog vikenda izvršiće se dezinfekcija i svih privatnih vrtića.
Gradski štab je donio odluku po kojoj se obavezuju sve javne ustanove da samostalno za svoje objekte obezbijede atomizere i dezinfekciona sredstva, kao i radnu snagu, te da na sedmičnom nivou podnose izvještaj Štabu o datumu izvršenja dezinfekcije i licu koje je izvršilo dezinfekciju objekta i prostorija. Takođe, sve javne ustanove imaju obavezu da organizuju svoj rad sa smanjenom radnom snagom.

GRADSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE

Na osnovu člana 39. stav 3. i člana 40. stav b., Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj: 121/12) i člana 12. stav 3., Odluke o organizovanju i funkcionisanju civilne zaštite u oblasti zaštite i spasavanja Grada Prijedora (“Službeni glasnik Grada Prijedora”, broj: 7/13), na sjednici održanoj dana 22.03.2021. godine Gradski štab za vanredne situacije Grada Prijedora, donosi sljedeće:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ZAKLJUČKE

Gradski štab za vanredne situacije konstatuje:
1. Na području grada Prijedora trenutno je registrovano 76 lica sa pozitivnim testom na virus korona. Do sada se 1.271 lice oporavilo od oboljenja uzrokovanog virusom korona, a 79 lica je preminulo. Pod zdravstvenim nadzorom – u kućnoj izolaciji je 168 lica, a zdravstveni nadzor je prestao za 6527 lica.
U JZU Bolnicu “Dr Mladen Stojanović” Prijedor – COVID odjeljenje radi liječenja lica sa pozitivnim testom na virus korona smješteno je 44 lica.
2. Dana 21.03.2021.godine Republički štab za vanredne situacije donio je zaključak br.73-1/21 kojim se do 29.03.2021. godine zabranjuju sva javna okupljanja u grupama većim od 30 lica, sva privatna okupljanja u grupama većim od 10 lica (svadbe, krštenja, rođendani i sl.), rad fitnes centara i organizacija i izvođenje muzike uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj hranu i piće. Od 22.03.do 29.03.2021. zabranjuje se:
– rad ugostiteljskim objektima za ishranu i piće uključujući objekte koji posluju samostalno ili u okviru drugih objekata (benzinske pumpne stanice i slično). Ugostiteljski objekti koji vrše smještaj mogu bez ograničenja vršiti smještaj, a usluge ishrane i pića mogu vršiti u periodu od 06,00 do 22,00 časa samo gostima kojima pružaju usluge smještaja. Takođe ugostiteljski objekti u periodu od 06,00 do 21,00 časova mogu vršiti dostavu hrane i pića, kao i šaltersku prodaju bez mogućnosti konzumiranja unutar i ispred ugostiteljskog objekta,
– obavljanje uslužnih zanatskih djelatnosti čije obavljanje zahtjeva kontakt sa korisnicima (frizerski i drugi tretmani za uljepšavanje i djelatnosti za njegu i održavanje tijela),
– rad bazenima “wellnes” i spa centrima,
– rad skijalištima i skijaškim centrima,
– rad trgovačkim centrima,
– rad priređivačima igara na sreću, osim priređivačima internet igara i lutrijskih igara na sreću, osim klasične tombole,
– aktivnosti unutar ustanova kulture koje podrazumjevaju istovremeno prisutstvo više lica u istom prostoru (pozoršta, bioskopi, muzeji, galerije).
Ovim zaključkom se od 22.03.2021. godine do 29.03.2021. godine obustavlja vaspitno obrazovni rad u prostorijama osnovnih i srednjih škola i Univerziteta u Republici Srpskoj uz organizovanje nastave na daljinu korištenjem sredstava elekrtonske komunikacije.
Ovim Zaključkom je utvrđena i obaveza nošenja zaštitne maske u zatvorenom prostoru kao i obaveza pridržavanja zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra kako u zatvorenom, tako i na otvorenom prostoru. Preporučuje se građanima da na otvorenom prostoru koriste zaštitne maske ukoliko nije moguće održati fizičku distancu od dva metra. Takođe su ovim zaključkom donesene i sljedeće mjere:
– Javne kuhinje mogu obavljati svoju djelatnost isključivo putem šalterskog usluživanja,
– Do 29.03.2021. godine zabranjuje se prodaja alkoholnih pića svim subjektima u periodu od 22,00 do 06,00 časova,
– Do 29.03.2021. godine u periodu od 22,00 do 06,00 časova dragstori mogu raditi isključivo putem šaltera.
3. Dana 19.03.2021. godine Republički štab za vanredne situacije donio je zaključak u vezi sa Informacijom o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj kojim je obavezala Republičku upravu civilne zaštite da izvrši dezinfekciju objekata u kojima se dešava masovno okupljanje građana. Naređeno je Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske da po hitnom postupku organizuju vakcinaciju lica sa navršenih 65 godina.
4. Dana 19.03.2021. godine Republički štab za vanredne situacije donio je zaključak br.72-3/21 kojim se nalaže svim domovima zdravlja u Republici Srpskoj da završe organizacione poslove potrebne za vakcinaciju lica od 65 i više godina života i od 20.03.2021. godine, u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske, nastave vakcinaciju iz ove prioritetne grupe.
5. JZU Dom zdravlja Prijedor je dana 20.03.2021. godine počeo sa vakcinacijom lica od 65 i više godina života koja se odvija prema planiranoj dinamici.
6. Tokom vikenda javna preduzeća i ustanove na području grada Prtijedora su u saradnji sa Odjeljenjem za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko stambene poslove Gradske uprave Prijedor izvršili su dezinfekciju prostorija u vlastitim objektima.
7. Kontrola i nadzor nad sprovođenjem mjera zabrane i ograničenja, kao i poštivanja mjera zaštite i sprečavanja pojave i širenja novog virusa korona vrši se putem kontrolnih timova koje čine pripadnici Policijske uprave Prijedor, Odsjeka komunalne policije Gradske uprave Prijedor i Odsjeka za inspekcijske poslove Gradske uprave Prijedor.

Naredbe, zaduženja i preporuke
1. Obavezuju se svi subjekti i sva pravna i fizička lica na području grada Prijedora da se u potpunosti pridržavaju zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije br. 73 -1/21 donesenog 21.03.2021. godine kao i zaključka br.72-3/21 od 19.03.2021. godine.
2. Obavezuju se subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost da uslove obavljanja djelatnosti prilagode mjerama propisanim od strane JZU “Institut za javno zdravstvo Republike Srpske” za sprečavanje pojave i širenja COVID -19 bolesti na radnom mjestu.
3. Obavezuju se nadzorni i kontrolni organi na području grada Prijedora da u saradnji sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova intenzivno u skladu sa obavezujućom instrukcijom Ministarstva uprave i lokalne samouprave vrše kontinuiran i povećan broj kontrola i nadzor nad sprovođenjem mjera utvrđenih zaključcima Republičkog štaba za vanredne situacije.
Kontrolu i nadzor nad sprovođenjem mjera zabrane i ograničenja kao i poštivanja mjera zaštite i sprečavanja pojave i širenja virusa korona vršiti putem zajedničkih kontrolnih tijela koja čine pripadnici Policijske uprave Prijedor, Odsjeka komunalne policije i Odsjeka za inspekcijske poslove Gradske uprave Prijedor.
4. Obavezuje se JZU Dom zdravlja Prijedor da izvrši sve potrebne pripreme za intenzivniju vakcinaciju lica od 65 i više godina života na području grada Prijedora.
5. Obavezuju se direktori osnovnih i srednjih škola na području grada Prijedora da organizuju i redovno vrše dezinfekciju prostorija u vlastitim objektima i da o tome sedmično izvještavaju Gradski štab za vanredne situacije.
6. Gradski štab za vanredne situacije apeluje na vjerske zajednice na području grada Prijedora da se u potpunosti pridržavaju epidemioloških mjera donesenih od strane Republičkog štaba za vanredne situacije.
7. Gradski štab za vanredne situcije apeluje na sve pravne subjekte na području grada Prijedora da organizuju rad od kuće za radnike za poslove za koje je to moguće.
8. Gradski štab za vanredne situacije apeluje na stanovnike grada Prijedora da se pridržavaju propisanih mjera za sprečavanje pojave i širenja virusa korona, a prije svega da poštuju mjere o ograničenom broju lica koja se organizovano okupljaju (do 10 lica), održavaju fizičku distancu od 2 metra, nose zaštitne maske u zatvorenom prostoru, održavaju mjere lične higijene te da vrše redovno čišćenje i dezinfekciju prostorija u kojima borave i rade.
9. Gradski štab za vanredne situacije će i dalje aktivno pratiti razvoj situacije u vezi sa pojavom i širenjem korona virusa i u skladu sa razvojem događaja blagovremeno donositi zaključke i usmjeravati rad nadležnih službi.

Za realizaciju ovih zaključaka zadužuju se organi i službe Gradske uprave Prijedor, privredna društva, javne ustanove i institucije na području grada Prijedora.

Broj: 02-sl-13/21
Datum: 22.03.2021. godine

KOMANDANT
Dalibor Pavlović

prijedorgrad.org

ASHA prodaja vozila