Početna Region POGORŠANA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA Kod komšija maske ponovo obavezne, a evo i gdje

POGORŠANA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA Kod komšija maske ponovo obavezne, a evo i gdje

U Crnoj Gori će, zbog pogoršanja epidemiološke situacije izazvane koronavirusom, biti obvezno nošenje zaštitnih maski u prodavaonicama, apotekama, benzinskim crpkama, ustanovama javne uprave.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić kazao je kako su uslijed rasta broja zaraženih i hospitaliziranih uvedene mjere, poput obveznog nošenja zaštitnih maski u svim ustanovama javne uprave, te u prodavaonicama prehrambene robe, apotekama i benzinskim crpkama.

“Obvezno je nošenje zaštitnih maski u zatvorenim dijelovima aerodroma, željezničkim i autobusnim postajama. Ako ove mjere ne dovedu do poboljšanja situacije u narednom periodu, uslijedit će mjere obveznog nošenja maski u svim zatvorenim prostorima”, rekao je Galić, a prenosi RTCG.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravlja Elvis Omeragić ustvrdio je kako su simptomi, makar za sada, značajno blaži, a klinička slika oboljelih je blaža i može se staviti pod kontrolu.

“Nemamo značajno visok broj hospitaliziranih pacijenata, već se svi oboljeli rješavaju na razini primarne zdravstvene zaštite”, rekao je Omeragić, navodeći da se virus lako prenosi.