Početna BiH Pogledajte završnu fazu izgradnje mosta koji će spajati Hrvatsku i BiH

Pogledajte završnu fazu izgradnje mosta koji će spajati Hrvatsku i BiH

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatske ceste su objavile najnovije fotografije s gradilišta na mostu na Savi kod Bosanske Gradiške na kojima se vidi da su radovi poprilično poodmakli i da se most već počeo protezati s obje obale prema sredini, gdje će se spojiti.

Planirani rok za dovršetak mosta Gradiška je za godinu dana, sredinom aprila, a plan je da se na proljeće sljedeće godine pusti u saobraćaj i Pelješki most, čija će gradnja biti završena pred kraj ove godine, prenosi Vecernji.hr.

Tako bi Hrvatska sljedeće godine otvorila dva vrlo važna mosta za saobraćaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pelješki će spojiti Hrvatsku, a most Gradiška olakšat će i ubrzati prijelaz granice RH – BiH.

Foto: Hrvatske ceste: Izgradnja mosta na Savi

Gradnju mosta sufinanciraju Hrvatska i BiH, odnosno Hrvatske ceste i Ministarstvo komunikacija i saobraćaja BiH.

Prema podacima Hrvatskih cesta, projekt mosta preko rijeke Save kod Gradiške sastoji se od pristupnog puta do mosta koji je tipičnog presjeka autoceste u RH ukupne dužine 59,79 metara, međunarodnog mosta s tipičnim presjekom brze ceste ukupne dužine 411,54 metara, te pristupnog puta do mosta s BiH strane, tipičnog presjeka autoceste ukupne dužine 411 metara.

Most Gradiška smješten je na graničnoj liniji između RH i BiH, u blizini grada Gradiška u BiH i naselja Gornji Varoš u RH. U HC-u navode da je nakon detaljne analize odabrano optimalno rješenje, čelični nosač mosta s tri raspona.

Most Gradiška je inače dio projekta brze ceste mađarska granica – Virovitica – Okučani – granica BiH, a osim za RH i BiH, ima i evropsko značenje.

Zbog svoga saobraćajnog značaja ovaj je cestovni smjer uvršten u III. skupinu prioriteta u mreži prema Strategiji saobraćajnog razvitka RH, a dionica Okučani – granica BiH predstavlja prioritet s obzirom na mogućnost povezivanja na autocestu A3 Bregana – Lipovac.