Početna BiH Pogledajte mapu naseljenosti u Bosni i Hercegovini

Pogledajte mapu naseljenosti u Bosni i Hercegovini

Miloš Popović, istraživač Instituta za bezbjednost i globalna pitanja (ISGA) Univerziteta u Lajdenu već godinama na društvenim mrežama Twiter i Instagram objavljuje zanimljive mape vezane za region, Evropu i svijet. Između ostalog mapirao je i gustinu naseljenosti Bosne i Hercegovine i pokazao zabrinjavajuću činjenicu – naša zemlja izgleda prazna.

Posebno su kritična područja koja obuhvataju opštine Grahovo,  Bosanski Petrovac, Kupres, Drvar, Glamoč, Kalinovik, Foča, Ljubinje, Bileću, Trnovo, Rogaticu, Goradžde i Han-Pijesak izgledaju sablasno prazno.

Podsjetimo da je ove rezultate Popović dobio prema rezultatima popisa stanovništva iz 2013. prema kojem je BiH imala oko 3,5 miliona miliona stanovnika. Ako se uzme u obzir da posljednjih godina iz naše zemlje stanovništvo masovno iseljava, prema današnjim podacima ova bi mapa  izgledala vjerovatno još sablaznije,piše Avaz.

Mapa je ubrzo postala viralna na društvenim mrežama a našu pažnju su i privukli duhoviti komentari uglavnom državljana BiH.

Neki su predlagali da “uvezemo” migrante,neki su opet “zahtjevali” da primimo izbjegle Ukrajinke,kao devedesetih a najčešći su bili komentari:

– – “Zvrjimo prazni, Ubi promaja, Naseliti izbjele Ukrajinke – samo su neki od komentara!

Pogledajte mapu: