Početna Vijesti Pogledajte mapu najopasnijih puteva u Bosni i Hercegovini

Pogledajte mapu najopasnijih puteva u Bosni i Hercegovini

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U protekloj 2018. godini dogodilo se ukupno 36.672 saobraćajnih nezgoda od kojih je zabilježeno 7.494 saobraćajnih nezgoda sa poginulim i povrijeđenim osobama, te 29.178 saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom, saopšteno je u posljednjem izvještaju BIHAMK-a.

U saobraćajnim nezgodama u Bosni i Hercegovini život je izgubilo 277 osoba, dok je 10.403 osoba zadobilo teže ili lakše tjelesne povrede, navode iz BIHAMK-a.

Veliki broj nezgoda na našim cestama, između ostalog, rezultat je nepoštivanja saobraćajnih pravila i propisa, kao i niskog nivoa saobraćajne kulture većeg broja učesnika u saobraćaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nepropisna brzina i brzina neprilagođena uslovima na putevima su jedan od najčešćih uzročnika izazivanja nezgoda (oko 24,3%), slijede saobraćajne nezgode nastale pod uticajem alkohola i drugih opojnih sredstava, zatim nezgode koje su rezultat radnji vozilom u saobraćaju, te ostali uzroci koji podrazumijevaju nepoštivanje signalizacije, nepovoljne uslove na putu itd.

BIHAMK je u svom izvještaju objavio i mapu Bosne i Hercegovine sa definisanim dijelovima države u kojima su nesreće najčešće. U Federaciji BiH, prema izvještaju, najopasnije ceste su u Tuzlanskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

ASHA prodaja vozila